Sådan gør du dit internet hurtigere

langsom internet
Vi forestiller os, at der er tidspunkter, hvor du eller familiens unger ønsker dine internethastighed var hurtigere. I stedet for at betale for en hurtigere internethastighed, er der faktisk flere måder du selv kan gøre en del for at forbedre dit internet eller Wi-Fi-hastighed.


Vi kan vist alle nikke genkendende til, når hastigheden på vores internet driller, og de sidste kroner måske var dumt sparet på at få en bedre bredbåndshastighed.

Internetudbyderne, som næsten i kø for at trække dig ind som kunde, og reklameslogans lydende på ”Lynhurtigt Bredbånd fra YouSee”, ”Find Danmarks billigste bredbånd lige her”, presses i stide strømme mod gennem alle former for trykte medier, omdelte reklame eller TV reklamer.

Den nemme løsning er naturligvis, at hoppe på et tilbud fra YouSee eller anden aktør, og så er den hellige gral velforvaret – bortset fra den ekstra udgift forbundet med hurtigere bredbånd. Men, hvorfor ikke selv forsøge at optimere din nuværende internethastighed og dermed spare dine surt tjente penge?

Vi kigger herunder på en række steps som du selv kan foretage, og i sidste ende spare dig selv for en ekstra udgift. Du kan også med fordel læse vores Sådan finder du Wi-Fi signalstyrke på Windows 10 artikel.


Brug kablet forbindelse

Hvis du primært er afhængig af Wi-Fi for at forbinde dine computere til internettet, kan du overveje at skifte til en kablet forbindelse. 

Dette skyldes det velkendte faktum, at Wi-Fi er langsommere i forhold til at have en kabelforbindelse, svarende til hvordan kablet opladning typisk er hurtigere sammenlignet med trådløs opladning, og så er det basalt set ligegyldigt om din internetudbyder hedder TDC, Hiper, YouSee eller noget fjerde.

De fleste stationære computere har en Ethernet-port, som du kan tilslutte et LAN-kabel til, men hvis du bruger en bærbar computer, eller hvis din stationære computer ikke har en Ethernet-port, kan du undersøge muligheden for at tilkøbe en USB adapter som denne.


Genstart din router

Som en genstart af computeren undertiden på forunderligvis, kan løse de mest komplekse computerproblemer, gælder det samme genstart af routeren, hvis du oplever internetforbindelsen virker langsom. Her kunne du starte med at slukke din router, vente et par sekunder og derefter tænde den igen.

Dette opdaterer i det væsentlige din forbindelse til din internetudbyder, som nogle gange faktisk kan hjælpe dig med at få bedre hastigheder. Hvis du har en router tilsluttet et modem, skal du muligvis også slukke og tænde denne.

Selvom dette ikke på magisk vis ændrer din 10 Mbit forbindelse til en 500 Mbit forbindelse, kan du muligvis godt opleve forbedringer - plus denne fejlfinding kun tager et par sekunder, så hvorfor ikke prøve?


Omplacering af din router

Hvis du er afhængig af Wi-Fi til din internetforbindelse og du oplever dårligt internetsignal, er der en chance for, at din router muligvis ikke er placeret optimalt for at give dig det bedst mulige signal og dermed den bedste ydelse. Du har sandsynligvis bemærket dette selv da der typisk er visse områder i dit hjem eller kontor, hvor dækningen er dårligere end andre steder.

Hvis det er tilfældet kan du prøve at placere din router i en mere åben lokation, så der er mindre forhindringer for signalet, at nå ud i den fjerneste afkrog. Hvis du har en router med eksterne antenner, kan du også prøve at flytte dem rundt i håb om bedre signal. Kvaliteten af disse routere, kan også svinge meget.

retningsbestemt antenner TP-Link.jpg

Vil du have vores anbefalinger til en alternativ router end routeren fra din internetudbyder, så læs vores Bedste trådløse routere 2020 

Overvej et Mesh Router system

Skulle omplaceringen af routeren ikke umildbart løse problemet, kan det være tid til at overveje et mesh router system. Konceptet bag mesh router systemer er, at det hjælper med at dække hele hjemmet med Wi-Fi signal ved at dække signalmæssige døde områder i hustanden.

TP-Link_Deco_M9_Plus_mesh_wifi_system_Tweak_dk_3.jpg.jpg

De fleste trådløse mesh Wi-Fi-routere på markedet, er ligeledes designmæssige af mindre fysisk format, og vil derfor nemmere kunne passe ind i fruens designstil end de routere vi typisk ser fra internetudbydere. Hertil er strømkilde, det eneste de basalt set kræver

mesh netværk tp-link.jpg

Dette betyder, at du ikke behøver at bekymre dig om at trække LAN-kabler overalt i dit hjem, og du kan i teorien placere dem i ethvert rum, du ønsker. Nogle af de populære mesh Wi-Fi routere på markedet såsom Googles Nest Wi-Fi, leveres med en indbygget smart højttaler

Der er også en række fordele om ulemper, når samtalen falder på Router vs. Mesh


Sæt baggrundsoverførsler på pause

Downloads i baggrunden, kan også være den skyldige, når det kommer til langsomme internethastigheder. Dette kan omfatte downloads som spil, softwareopdateringer, film, musik og så videre. Hvis du sætter disse på pause, kan det hjælpe dig med at forbedre dine internethastigheder markant, især når du spiller, og du ikke ønsker, at latency skal have indflydelse på dit spil.

For dem, der kører Windows, kan du starte Joblisten (CTRL + ALT + Del. Her finder du en række faneblade, (blandt andet Applikationer/Programmer), som giver dig indsigt i, hvilke programmer der kan køre i baggrunden, og muligvis æder af din båndbredde.


Scan for malware

Apropos applikationer, der kører i baggrunden, kan du også overveje at scanne din computer for malware. Dette skyldes, at malware, der kan minde om baggrundsprogrammer, også kan påvirke dine internethastigheder ved at downloade i baggrunden eller overføre data, der kan påvirke din tilgængelige båndbredde fra din internetudbyder.

For at gøre tingene værre er malware ikke altid så detekterbar sammenlignet med baggrundsprogrammer, da de fleste af dem forsøger at skjule sig selv i systemet, så de ikke altid er ligetil at fjerne. Så ved at scanne din pc for malware og fjerne eventuelle vira, kunne det ikke kun forbedre, hvordan din computer fungerer, men også din internethastighed.


Frakobl ubrugte enheder

Hvis du har et smart hjem med flere tilkoblede enheder, der alle er forbundet til internettet, kan dette også være et forstyrrende element for din internethastighed. Oplever du problemer med hastigheden, kan du overveje at fjerne visse enheder fra internettet, mens de ikke er i brug, eller enheder, som du bruger sjældent. 

Dette skyldes, at nogle af disse enheder konstant søger en forbindelse, enten for at uploade eller downloade informationer, firmware med videre, som alle utvivlsomt bidrager til dit forbrug af båndbredde. Så ved at slå disse fra, kan du potentielt frigøre båndbredde, og i sidste ende hæve hastigheden på forbindelsen.


Opgradering af router

Hvis du har brugt den samme gamle router i de sidste mange år, kan du overveje at en opgradering. Denne proces hænger ofte sammen med din internetudbyder som for eksempel YouSee eller TDC, da vi i Danmark ofte får en sådan med i en pakkeløsning. De mere teknisk velbevandrede brugere, kobler typisk routeren fra internetudbyderen fra, og inddrager deres egen router i opsætningen. Det skyldes, at de standard routere, der medfølger i et bredbåndsabonnement, ikke altid er det bedste løsning for at opnå bedt tænke signal. Dette skyldes, at ikke alle routere er designet ens, hvor nogle dyrere routere kunne tilbyde større dækning, eller andre endda kunne byde på nyereWi-Fi-standarder som Wi-Fi 6.

Mens nye Wi-Fi-standarder ikke virker som små mirakler, udvider de potentialet, og giver dig mulighed for at få mere ud af din forbindelse. 

Dette betyder, at hvis du har en meget gammel router, men har en nyere enhed, vil din enhed ikke være i stand til at få det fulde potentiale ud.

Læste du også: 

Sådan vælges den bedste Wi-Fi-router

TP-Link Deco X60 AX3000: Mesh netværk i topklasse


Lad os gerne høre fra dig i kommentarfeltet herunder.

Image credit:

Pxfuel

Vores partnere