Kortet er ASRocks topkort på AMD-siden, og altså deres bedste udgave af kortet.
RX 5700 XT-kortene er bygget over AMDs Navi 7 nm RDNA-arkitektur. RDNA er en helt ny tilgang til design af grafikkort, som AMD introducerede sammen med lanceringen af de nye Navi-baserede kort: RX 5700 og 5700 XT.
Læs hele vores gennemgang af RDNA og Navi familien.
Specifikationerne for RX 5700 XT giver os 2560 compute-units sammen med 8 GB GDDR 6 RAM på en 256-bit memory bus.
I forhold til clock-hastighederne har AMD en lidt anden tilgang end Nvidia. De deler deres clockhastigheder op i tre grupper. Der er en "base clock" på 1605 MHz, helt som vi kender det fra Nvidias kort.
Næste trin er "game clock", som er den hastighed, som AMD vurderer, at kortet vil køre stabilt ved, under de fleste gaming-belastninger. Den er på RX 5700 XT-kortene angivet til 1755 MHz.
Endeligt er det "boost clock", som er den maks. clock-hastighed, som kan opnås i kortere perioder. For RX 5700 XT er den angivet til 1905 MHz.
ASRock har på deres Taichi X-kort dog angivet lidt andre specifikationer for kortet. Her er base clock angivet til 1810 MHz, game clock til 1935 MHz og endelig boost clock til 2025 MHz, så altså noget over standardspecifikationerne for RX 5700 XT-kortene.
En anden teknisk feature, der kan nævnes med RX 5700 XT-kortene er understøttelsen for PCIe 4.0. Det er selvfølgelig lækkert at se, at AMD arbejder for udbredelsen af PCIe 4.0, men i forhold til grafikkort er det dog ikke noget der gør en praktisk forskel, da PCIe 3.0 stadig er mere end rigeligt til at dækket behovet indenfor moderne gaming.
Hvis vi springer videre til designet, så er det også en anelse specielt i forhold til de fleste kort, som vi har kigget på, her på Tweak, over det seneste stykke tid. Det ligger meget godt i tråd med den stil, som vi har set på ASRocks Taichi-bundkort. ASRock har designet et ret aggressivt kort med et kantet look i grå og sorte farver med enkelte elementer i bronze/messing-farver.
Det er især synligt på kortets backplate, der har de grafiske elementer, som fx tandhjul, som vi har set før, i Taichi-serien, og som udgør et gennemgående tema i forhold til udsmykningen. Det er dog ikke bare grafiske, men rent faktisk fysiske tandhjul, som dog ikke kan dreje, men kun er der som dekoration.
Det giver et ret anderledes look, og vil passe rigtig godt sammen med en af ASRocks Taichi-bundkort, hvor de samme elementer går igen. Om man kan få det til at matche andet hardware, er så det store spørgsmål, og designet er nok en af de ting, der kan være lidt kontroversielt, ved kortet, for nogle.
Der er selvfølgelig også RGB LED-lys på kortet. Det er på siden af kortet, i et mindre logo, men ellers primært omkring den midterste af kortets tre blæsere. Det er en blæser i et klart materiale, der oplyses af en ring af RGB LED-dioder. Det giver lidt en fornemmelse af Tony Starks Arc Reactor fra Iron Man-filmene.
På siden af kortet er der en lille kontakt, der gør det muligt, hurtigt, at slå alt lyset fra, hvis man vil det, uden at skulle igennem software. Det er en lækker lille detalje at have med.
Kortet er også udstyret med dual BIOS, som også kan vælges med en lille kontakt på siden af kortet. Det er delt op i en OC og en Silent BIOS, så der er mulighed for at vælge, om man vil have kortet styret med fokus på ydelse eller lydløshed.
Forskellen mellem de to BIOS-indstillinger ligger primært i, hvor kortets Power Limit ligger. Det viser sig så i kortets potentielle boost-hastighed, men sandsynligvis også i hvor varmt kortet bliver, da de to ting typisk hænger uløseligt sammen.
Under mine tests viste der sig at være ret begrænset forskel på de to BIOS-indstillinger. Kortet boostede 75 MHz lavere på Silent BIOS end på OC, og temperaturen var omkring 5 grader lavere.
I forhold til tilslutningsmulighederne har ASRock også været ekstra gode ved os. Med Taichi-kortet får vi ikke mindre end fire DisplayPort 1.4 og to HDMI 2.0b, hvilket er en god opgradering over de typiske tre DisplayPorte og enkelte HDMI, som AMD har i referencedesignet.
Man skal, nok ikke overraskende, have lidt overskud på sin strømforsyning for at køre RX 5700 XT Taichi kortet. ASRock anbefaler, at man mindst har en 700W strømforsyning, og kortet kræver to otte-pins PCIe-stik.
Test:
Det var den fysiske gennemgang af kortet og umiddelbart har ASRock lavet et kort med nogle gode features. Muligheden for Dual BIOS og det udvidede udvalg af tilslutningern løfter kortet op over mængden af andre RX 5700 XT-kort på den front.
Testsystem:
ASRock Z390 Phanton Gaming 7
Intel i7 8700K
16 GB Corsair Vengeance RGB Pro
SeaSonic Prime Gold 1300W
Sandisk Ultra II SSD
I sidste ende er det dog ydelsen, der vil betyde mest for mange, så lad os hoppe videre til dét. Alle tests er lavet på OC BIOS for at få bedst mulig ydelse ud af kortet. Som jeg kort var inde på tidligere, så var der meget begrænset forskel imellem de to BIOS-muligheder. Mine tests med Silent BIOS viste en minimal forskel mellem de to, i forhold til reel ydelse.
Under fuld belastning boostede kortet gennemsnitligt til 1950 MHz, så en anelse over den game boost, som ASRock selv har annonceret på deres hjemmeside. Clockhastigheden varierede dog en del igennem de forskellige tests, og i højere grad end jeg har set på de Nvidia-kort, som jeg har testet.
Det blev dog også ret hurtigt tydeligt, at kortet under belastning bestemt ikke er stille. Faktisk var det, når det kørte på OC BIOS, et af de mest støjende kort, som jeg har testet. Jeg målte et lydniveau på gennemsnitligt 45 dB under belastning.
Første test i rækken er 3D Mark Firestrike Ultra, hvor Taichi-kortet kommer godt fra start og slår det MSI RTX 2070 SUPER-kort, som jeg har taget med i sammenligningen. Ellers er placeringen ret meget som forventet imellem kortene i testen. Vi kan se et rigtig fint forspring i forhold til RX Vega 64-kortet, som er sidste generations topkort fra AMD.
Vi springer videre til 3D Mark Time Spy, hvor placeringer ligger noget mere, som jeg ville have forventet med RX 5700 XT-kortet i en placering mellem RTX 2070 SUPER-kortet og RX Vega 64.
Tager vi springet videre til spil, så starter vi i den tunge ende med Assassin's Creed Odyssey. Her får vi resultater, som viser, at kortet godt være med i både 1920x1080- og 2560x1440-opløsningerne. 4K er dog for meget for RX 5700 XT, hvilket jeg også havde forventet. Så ingen overraskelse der.
I sammenligningen kan vi se at vi ligger ret tæt på ydelsen fra RTX 2070 SUPER-kortet, hvilket bestemt ikke er et dårligt sted at ligge. Det er også det trin på Nvidia-stigen, som AMD har sigtet mest efter, da de lancerede RX 5700 XT-kortene.
Næste spil er Far Cry 5, som ligger på et mere middel niveau i forhold til de grafiske krav. Det kan vi godt se på resultaterne, hvor vi er godt over de 100 FPS i både 1080p- og 1440p-opløsningerne, mens vi er umådeligt tæt på de 60 FPS i 4K.
Kigger vi på sammenligningen kan vi igen se, at Taichi-kortet er utrolig tæt på at indhente RTX 2070 SUPER-kortet. Så RX 5700 XT-kortet i ASRocks version går altså konkurrenten godt i bedene.
Sidste spil i testen er Overwatch, som er et lettere spil, og som ikke får RX 5700 XT-kortet til at svede ret meget. Vi er tæt på 300 FPS-grænsen i spillet ved 1080p, og både i 1440p og 4K er det også rigtig godt med. Så der er altså mulighed for High Refresh-gaming ved alle opløsninger.
Sammenligningen viser os igen et kort, som er lige i hælene på RTX 2070 SUPER-kortet, og som faktisk formår at overhale det ved 4K. Det er lækkert at se, at konkurrencen er så tæt nu.
Pris:
Prisen er lidt et problem for mig p.t., da jeg ikke kan finde kortet til salg i nogen onlinebutikker herhjemme, hvilket ellers er det som vi normalt sigter efter, for at få en reel idé om prisen.
ASRock har selv oplyst, at de sigter efter en pris i Danmark på 4.499 kr., men at de dog håber, at prisen falder inden alt for længe. Hvis det er priser i den ende vi kommer til at se herhjemme også, så begynder det at blive lidt stramt.
De billigste RX 5700 XT-kort ligger herhjemme på omkring 3.100 kr. og er typisk med referencedesignet. ASRocks eget mere basis RX 5700 XT-kort kan findes p.t. til omkring 3.500 kr.
På et niveau omkring 4.500 kr. så har vi overhalet mange fornuftige RTX 2070 SUPER-kort. Selv om løbet var tæt, så var RTX 2070 SUPER-kortet i sammenligningen sammenlagt foran. Så hvis prisen på RX 5700 XT Taichi X OC+, fra ASRock, ender på dette niveau, så er det svært at anbefale det i forhold til konkurrencen på markedet. I det prisleje er RTX 2070 SUPER-kortene simpelthen bare et bedre bud.
Konklusion:
Vi står tilbage med et kort, der kommer godt ind i feltet, og som ligger lige i hælene på RTX 2070 SUPER-kortet fra Nvidia. Det er lækkert at se, at AMD har fået lukket hullet til Nvidia i det felt, så det er svært at finde ret meget at klage over i forhold til ydelsen på kortet.
Design vil jeg ikke forholde mig specielt meget til, da det er meget baseret på personlig smag. Jeg bryder mig personligt ikke specielt meget om det, men det formår dog at skille sig ud i en mængde af grafikkort, som i mange tilfælde ligner hinanden meget, og det skal ASRock trods alt have lidt point for.
Problemet, som jeg ser det, opstår lidt når man kigger på kortet som helhed og ikke mindst på prisen. For det er et punkt, der trækker ned i den samlede vurdering. Prisspringet fra andre versioner af RX 5700 XT-kortene og op til Taichi X OC+-versionen ligger på omkring 1.500 kr. for referencemodellerne og omkring 1.000 kr. for andre partnermodeller. Så meget ekstra værdi er der efter min vurdering ikke i de ekstra ting som ASRock har tilføjet på deres version.
Som jeg lige var inde på, så kan jeg ikke med sikkerhed udtale mig om hvad prisen lander på herhjemme, men hvis vi bare følger ASRocks eget bud som det mest optimistiske bud lige nu, så er det altså mere end hvad man skal punge ud for et RTX 2070 SUPER-kort. Hvis det er tilfældet, så er der ikke meget fornuft i at vælge et kort som ASRocks Taichi X OC+-kort, for så er der bedre ydelse at hente på andre kort til samme pris eller billigere.
Der er dog andre ting, der kan trække op for kortet. Med fire DisplayPorte og to HDMI-stik, så giver kortet rigtig gode muligheder, hvis man har behov for at tilslutte mange skærme eller VR-enheder. Jeg forestiller mig dog bare, at det er et ret begrænset antal som her behov for så mange tilsluttede enheder.
Det var også ret begrænset, hvad der var at vinde ved at have adgang til Dual BIOS. Forskellen imellem de to var minimal med under 100 MHz forskel i boost-hastigheder, og ingen reel forskel i ydelsen i spil.
Der er altså gode sider ved RX 5700 XT Taichi X OC+ fra ASRock, men den samlede pakke, til den pris, som vi formodentligt ender med at skulle betale for det, tilføjer ikke nok værdi til at det giver mening, når man sammenholder det med, hvad man kan få for de samme penge andetsteds.
Kortet yder rigtig fint, men det gør det som et af de mest støjende kort jeg har testet og til en pris, der betyder at fornuften går fløjten, med mindre man har meget specielle behov for mange tilsluttede skærme eller gerne vil betale for det specielle design på kortet.
Vi lander på en endelig karakter på 7 for et kort, der er tæt på at slå den primære konkurrent, men desværre larmer det en del på vejen til målet og formodentlig ender det med at koste for meget til at det giver mening.
Hvis man kan få fingrene i kortet til omkring 3.600-3.800 kr. vil det begynde at ligne noget, der gav mere mening og så ville vi ligge på en højere karakter.
Godt:
Rigtig gode muligheder for skærmtilslutninger
Ydelse, der ligger tæt på RTX 2070 SUPER
Skidt:
Prisen
Kortet støjer en del under belastning