Sådan øges video RAM (VRAM) i Windows 10

grafikkort_sammenligning_alle_kort
Oplever du fejl i forbindelse med dedikeret video RAM på din Windows PC? Kæmper du for at køre grafikintensive programmer som videoredigering og nye computerspil? Løsningen kunne være mere video RAM (VRAM). Hvad er video RAM (VRAM), og hvordan kan du øge mængden af VRAM? Læs videre for alt hvad du har brug for at vide om VRAM.

Hvad er dedikeret video RAM?

Video RAM (eller VRAM, udtalt “VEE-ram”) er en speciel type RAM, der fungerer med din computers grafikbehandlingsenhed eller GPU.

GPU’en er en chip på din computers grafikkort (eller videokort), der er ansvarlig for visning af billeder på din skærm.

Din video RAM indeholder oplysninger, som GPU har brug for, herunder spilteksturer og lyseffekter. Dette gør det muligt for GPU’en at få hurtig adgang til info og output video til din skærm.

Brug af video RAM til denne opgave er meget hurtigere end at bruge systemets RAM, fordi VRAM typisk er placeret lige ved siden af GPU’en på grafikkortet. VRAM er bygget og udviklet til dette højintensitetsformål og er således "dedikeret."


Sådan kontrolleres din VRAM

Du kan nemt få vist den mængde video RAM, du har i Windows 10, ved at følge disse trin:

1. Åbn menuen Indstillinger ved at trykke på Windows Key + I.

2. Vælg System, og klik derefter på Skærm i venstre sidepanel.

3. Rul ned, og klik på teksten Avancerede skærmindstillinger.

VRAM advancerede skærmindstillinger.JPG

I den resulterende menu skal du vælge den skærm, du gerne vil have vist indstillinger for (om nødvendigt). Klik derefter på tekstens egenskaber for skærmadapter i bunden.

I et nyt vindue kan du se din aktuelle video RAM vises ved siden af Dedikeret videohukommelse.

video ram advancerede indstillinger for skærm.JPG

Under adaptertype ser du navnet på dit Nvidia eller AMD grafikkort, afhængigt af hvilken enhed du har. Hvis du ser AMD Accelerated Processing Unit eller Intel HD Graphics (mere sandsynligt), bruger du integreret grafik.

Sådan øges antallet af VRAM

Den bedste måde at øge antallet af video RAM er at købe et grafikkort. Hvis du bruger integreret grafik og lider af dårlig ydeevne, vil opgradering til et dedikeret grafikkort, gøre en verden til forskel for dit video output.

Hvis dette ikke er en mulighed for dig (som på bærbare computere), kan du muligvis øge din dedikerede VRAM på to måder.


Forøg VRAM i BIOS

Source: FBMZ

Det første er at justere VRAM-tildelingen i din computers BIOS. Gå ind i din BIOS og kig efter en mulighed i menuen med navne som Advanced Features, Advanced Chipset Features eller lignende, Dette differencer sig fra BIOS til BIOS. 

Her skal du kigge efter en sekundær kategori, som typisk er navngivet Graphics Settings, Video Settings, eller VGA Share Memory Size

Disse skal indeholde en mulighed for at justere, hvor meget hukommelse du tildeler GPU’en. Standard er normalt 128 MB; prøv at hæve dette til 256 MB eller 512 MB, hvis du har nok at tage fra.

Ikke alle GPU’er eller BIOS’er har dog denne mulighed. Hvis du ikke kan ændre det, er der en løsning, der kan hjælpe dig.


Snyd dig til en VRAM stigning

Da de fleste integrerede grafikløsninger automatisk justeres for at bruge den mængde system RAM, de har brug for, betyder de rapporterede oplysninger i vinduet Adapter egenskaber ikke rigtigt noget. For integreret grafik er den dedikerede videohukommelsesværdi fuldstændig fiktiv. 

Systemet rapporterer og registrerer dummy-værdien, så spil præsenteres for noget, når de kontrollerer, hvor meget VRAM du har.

Således kan du ændre en registreringsværdi for at ændre det antal VRAM dit system rapporterer til spil. Dette øger faktisk ikke din VRAM’s mængde; det ændrer bare dummy værdien. Hvis et spil nægter at starte, fordi du "ikke har nok VRAM," kan det at opjustere denne værdi muligvis løse det.


Åbn et Registry Editor vindue ved at skrive regedit i Start-menuen. Husk, at du kan ødelægge dit system i registreringsdatabasen, så pas på, mens du er her. Alternativt kan du få en erfaren bruger til at bestå dig, eller tage backup af dit system inden.


Gå til følgende placering:

HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Intel

Højreklik på Intel-mappen i venstre sidefelt og vælg NEW > Key. Navngiv denne Key GMM. Når du er klar til det, skal du vælge den nye GMM-mappe til venstre og højreklikke i højre side.

Vælg NEW > DWORD (32-bit) værdi. Navngiv dette DedicatedSegmentSize, og giv det en værdi, og sørg for at vælge Decimal-indstillingen. I megabyte er minimumværdien 0 (deaktivering af posten) og maksimum er 512. Indstil denne værdi, genstart computeren, og se, om det hjælper et spil med at køre.

regis editor illustration.JPG

Disse metoder garanteres ikke at fungere, men de er stadig værd at afprøve, hvis du støder på problemer. 

Hvis du ikke har meget system RAM og har problemer med at køre spil med integreret grafik, kan du prøve at tilføje noget ekstra RAM til den integrerede grafik, der skal bruges. Som de fleste opgaver er dette normalt næsten umuligt at opgradere på en bærbar computer og ret enkelt på en stationær.

Hvilke former for opgaver har brug for video RAM?

Inden vi taler specifikke numre, skal vi lige nævne, hvilke aspekter af spil og andre grafikintensive apps der bruger mest VRAM.

Source: Bang4BuckPC Gamer

En stor faktor i VRAM-forbruget er din skærms opløsning. Video RAM gemmer frame bufferen, der indeholder et billede før og i det tidsrum, hvor din GPU viser billedet på skærmen. Bedre skærme (såsom 4K-spil) bruger mere VRAM, fordi billeder i højere opløsning tager flere pixels til visning.

Bortset fra din skærm kan teksturer i et spil drastisk påvirke hvor meget VRAM du har brug for. De fleste moderne pc-spil giver dig mulighed for at finjustere grafiske indstillinger til ydeevne eller visuel kvalitet.

Du kan muligvis afvikle et krævende spil LOW eller MEDIUM settings med et billigere kort (eller endda integreret grafik). Men HIGH eller ULTRA, eller brugerdefinerede tilstande, der får strukturer i spillet til at se endnu bedre ud end normalt, har brug for masser af RAM, og her kommer de billige grafikkort oftest til kort.

Skønhedsfunktioner som anti-aliasing (udjævning af hakket kanter) bruger også mere VRAM på grund af brugen af ekstra pixels. Hvis du spiller på to skærme på én gang, er det endnu mere RAM-intensivt.

Specifikke spil kan også kræve forskellige mængder VRAM. Et spil som Overwatch er ikke for grafisk krævende, men en titel med masser af avancerede lyseffekter og detaljerede strukturer som Shadow of the Tomb Raider har brug for flere ressourcer.

Omvendt er et billigt kort med kun 2 GB VRAM (eller integreret grafik) tilstrækkeligt til at spille gamle pc-shooters. 

Selv hvis du ikke er interesseret i spil, kræver en del software også en vis mængde VRAM. 3D-designsoftware som AutoCAD, særligt intense redigeringer i Photoshop og redigering af video i høj kvalitet, vil alle lide, hvis du ikke har nok video RAM.

Hvor meget VRAM har jeg brug for?

Noget der konstant ændrer sig løbende. 

Det er klart, at der ikke er nogen perfekt mængde VRAM, som dækker bredt. Vi kan dog give nogle grundlæggende retningslinjer for, hvor meget VRAM du skal sigte mod på et grafikkort.

The Last of Us Part II front cover sne Ellie Naugty Dog.jpg

1-2 GB VRAM: Disse kort er normalt prisbillige. De tilbyder bedre ydelse end integreret grafik, men kan ikke håndtere de fleste moderne spil ved indstillinger over gennemsnittet. Køb kun et kort med denne mængde VRAM, hvis du vil spille ældre spil, der ikke fungerer med integreret grafik. Ikke anbefalet til videoredigering eller 3D-arbejde.

3-6 GB VRAM: Disse mellemklasse-grafikkort er gode til moderat gaming eller noget intensiv videoredigering. Du vil ikke være i stand til at bruge ultra-sindssyge teksturpakker, selvom producenterne virkelig har steppet gamet op gennem de sidste år i mid-level segmentet. Her er konkurrencen mellem AMD og NVIDIA blevet benhård, da de fleste købere befinder sig i dette område.

8 GB VRAM og derover: High-end grafikkort med så meget RAM er for seriøse spillere. Hvis du vil spille de nyeste spil i 4K-opløsning, har du brug for et kort med masser af VRAM.

Læs vores test af grafikkort

Du bør dog tage ovenstående generaliseringer med et forbehold. Producenter af grafikkort tilføjer den passende mængde VRAM til et kort, afhængigt af hvor kraftig GPU'en er.

Således har et billigt grafikkort typisk en lille mængde VRAM, mens et dyrere grafikkort pakker meget mere. Hvis en svag GPU ikke er kraftig nok til at gengive video, der tager 8 GB VRAM til at gemme, er det spild at have så meget VRAM på kortet.

Du har ikke brug for et top-of-the-line grafikkort med 12 GB VRAM for at spille 2D indie platforme. 

Husk, at ligesom almindelige RAM betyder mere VRAM ikke altid bedre ydelse. Hvis dit kort har 4 GB VRAM, og du spiller et spil, der kun bruger 2 GB, vil opgradering til et 8 GB kort ikke gøre noget mærkbart.

Omvendt er det ikke et problem at have nok VRAM. Hvis VRAM udfyldes, er systemet nødt til at stole på standard RAM, og ydelsen vil lide under dette. Dette afspejles i en lavere billedhastighed, artifacts med videre. 

Husk, at VRAM kun er en faktor i ydelsen. Hvis du ikke har en kraftfuld nok CPU, vil gengivelse af HD-video tage tid. Manglende system-RAM forhindrer dig i at køre mange programmer på én gang, og at bruge en mekanisk harddisk vil også begrænse dit systems ydeevne markant. Og nogle billigere grafikkort kan bruge langsommere VRAM.

Den bedste måde at finde ud af, hvilket grafikkort og mængde af video-RAM der er rigtigt for dig, er at tale med en kyndig person. Spørg eventuel en ven, der kender til de nyeste grafikkort, eller skriv på et forum, om et specifikt kort fungerer til dine behov.

Se også vores artikel om Valg af grafikkortsproducentOpsummering

Nu ved du, hvad video RAM er, hvor meget du har brug for, og hvordan du kan øge det. I sidste ende skal du dog huske, at video RAM er et lille aspekt af din computers samlede ydeevne. En svag GPU klarer sig ikke godt alene selv med en masse VRAM.

Så hvis du ønsker at øge spil og grafisk ydelse, er du sandsynligvis nødt til at opgradere dit grafikkort, processor og / eller RAM først - VRAM sorterer sig selv.Vores partnere