AMD lancerer Ryzen 7000 serien

Skærmbillede 2022-08-30 125841
Vi har ventet på det et stykke tid og Tech verdenen har været fuld af rygter. Nu har vi dog fået informationen direkte fra AMD's egen mund fra deres live event som løb af stablen i nat i Austin Texas. Den nye serie af CPUer er klar til salg fra den 27. september.

AMD var, med Dr. Lisa Su på scenen, i nat i USA og præsenterede deres kommende Ryzen 700 serie af CPUer. Det bliver det største spring frem for Ryzen familien vi har set, på flere forskellige måder. Dels er det første generation som tager springet væk fra den AM4 platform, som Ryzen hidtil har været på. Det betyder, at der åbnes op for en række nye teknologier, som for eksempel DDR5 RAM og PCIe 5.0. For slurbrugeren betyder det dog også, at vi skal ud og have helt nye bundkort, da der er en helt nye socket type på de ny CPUer. 


Fire Ryzen 7000 CPUer på vej

Til deres event i nat præsenterede AMD fire CPUer, som lander på hylderne fra den 27. september. Alle sammen er baseret på AMDs Zen 4 arkitektur, som er baseret på en 5nm process. Det betyder, at Ryzen 7000 serien er de første desktop CPUer baseret på en 5nm process. Selve processor delen af chippen er placeret på en eller flere chiplets og suppleres med en 6nm I/O die, som indeholder PCIe 5.0 og DDR5 controllerne, sammen med integreret RDNA 2 grafik. Den integrerede RDNA grafik er dog i den lette afdeling, og man skal derfor ikke forvente gaming ydelse. 

EHeC67E7UoYjQnUeeBAtZf.jpg

Samtidigt er de også gået over på en AM5 platform. CPUerne nu også med en LGA socket, på samme måde som Intel, i stedet for den PGA type Ryzen har brugt hidtil. 

j2VmMjgJgHaM6GEVBD8mKk.jpg

De fire CPUer som blev præsenteret i går var Ryzen 5 7600X, Ryzen 7 7700X, Ryzen 9 7900X og Ryzen 9 7950X. Her går spændet fra seks kerner og 12 tråde med en Core Clock på 4,7 GHz og en boost på op til 5,3 GHz helt op til 16 kerner og 32 tråde med en clock speed på 4,5 GHz og en Boost op til 5,7 GHz. 

Der er naturligvis også mere cache at hente, efterhånden som man bevæger sig op i stakken. Den nye familie starter med 38MB på 7600X og topper med 80MB i toppen med 7950X CPUen. 

AMD Ryzen 7000 forbedringer

AMD havde overgået deres egne forventninger til ydelsen, på den nye familie af Ryzen CPUer. Det betyder, at vi, baseret på AMDs egne oplysninger, kan se frem til en IPS forbedring på omkring 13% og Single Thread ydelsesforbedring på op til 29%. Alt det vil naturligvis afhænge af, hvilken type af opgaver man kaster efter de nye CPUer. 

x5hDogxhU6v7xZN3kNJQak.jpg

AMD angiver dog selv, at deres gaming fans vil kunne se frem til omkring 11% forbedring, mens Creator baserede opgaver kan se frem til op 44% forbedring. Alt det kan ifølge AMD klares, mens man er blevet 47% mere energieffektive pr watt. 


AM5 = Nye teknologier og features. 

Med de nye CPUer, og den nye underliggende arkitektur, kommer der naturligvis også nye features. Det kommer til at betyde, at der nu snart er mulighed for hurtigere RAM og lager, hvis man tager springet til Ryzen 7000 og AM5. Hvad der er adgang til kommer dog lidt an på, hvilket chipset man vælger til sit nye bundkort. 

AMD AM5 Features

Der er understøttelse for PCIe 5.0 på alle rækken af bundkort, og på samme måde skal der DDR5 RAM til over hele linjen. Der er pt ingen understøttelse for DDR4 på visse bundkort, på samme måde som vi så på Intel siden. På lagersiden vil PCIe 5.0 betyde, at vi som det ser ud nu kan forvente læsehastigheder omkring 60% hurtigere, end de hurtigste PCIe 4.0 løsninger. Så er vi solidt på den gode side af 10 GB/s. 

AMD præsenterede også deres AMD EXPO teknologi, som er deres pendant til Intels XMP profiler til RAM. Man har i vid udstrækning også tidligere kunne trække på de XMP profiler, der har været i mange RAM kits, på et AMD system. Med EXPO er det dog sat i bedre system og er målrettet AMD AM5 systemer med ydelsesforbedringer i vente. Der vil være mere end 15 EXPO certificerede RAM kits klar ved lanceringen af Ryzen 7000 serien fra producenter, som ADATA, Corsair, GeIL, G.SKILL og Kingston. 


Lang understøttelse

AMD annoncerede heldigvis også på deres event, at vi kan se frem til lige så lang understøttelse af AM5 platformen, som vi så med deres tidligere AM4. De har som erklæret mål at understøtte AM5 hele vejen igennem 2025, og måske endda længere end det. 

Den nye serie af Ryzen 700 CPUer lander, som sagt, på markedet fra den 27. september. I september vil der også være adgang til high end X670E og X670 bundkort, mens de mere prisvenlige B650E og B650 kommer til i oktober måned. 

Vi følger naturligvis udviklingen her på Tweak.dk og satser på, at kunne teste de nye CPUer, når nu kommer tættere på den reelle lancering.  
Vores partnere