AMD Ryzen 4000 Renoir Desktop APU specifikationer

amd front
AMD's kommende Ryzen 4000 serie (codename Renoir) desktop APU'er er ikke tilgængelige på markedet endnu, men et nyt leak hævder, at have fundet specifikationer for de første engineering samples, som derfor burde være tætte på de officielle specifikationer for det endelige produkt.


I lighed med de mobile AMD Ryzen 4000 processorer (codename Renoir) forventes desktopvarianterne at forene AMD’s Zen 2 CPU og Vega GPU mikroarkitekturer. De nye APU'er, der kommer fra TSMC’s 7nm FinFET produktion, skulle ankomme med alt det gode fra Zen 2. Det inkluderer blandt andet indbygget support til DDR4-3200 RAM moduler.

Den tyske publikation Igor's Lab har også meldt sig på banen. De hævder at have modtaget fortrolige dokumenter, der angiveligt detaljerede specifikationer for de kommende chips. De lækkede specifikationer præciserer ikke, om der er PCIe 4.0 support eller ej. Der omtales dog 12 potentielle Ryzen 4000 APU'er.

Seks af disse formodes at være G-serien, der holder sig til 65W TDP, mens de resterende seks sandsynligvis er GE-serien, der holder sig til en mere konservativ 35W TDP. AMD frigiver ofte Pro-versioner af sine APU'er, hvilket vil forklare, hvorfor der er to forskellige OPN'er (Bestilling af delnumre) med identiske specifikationer for hver model.


AMD Ryzen 4000 Series G APU specifikationer:

I henhold til de lækkede oplysninger kommer desktop versionen af Renoir i tre niveauer med chips, der er i quad-core, hexa-core og octa-core konfigurationer. Dette antyder, at AMD for første gang i historien sandsynligvis vil introducere Ryzen 7 branding i en APU konfiguration. Understøttende beviser på dette er spottet ved flere lejligheder - blandt andet en AMD Ryzen 7 4700G via rogame

Splitter vi disse nye AMD Ryzen 4000 APU’er op, starter vi med Ryzen 7.

Ryzen 7 har tilsyneladende otte kerner, 16 tråde og 8 MB L3 cache. Zen 2 kernerne vil angiveligt kører med et 3,6 GHz base frekvens og 4,45 GHz boost. IGPU’en på Ryzen 7 ser ud til at komme med otte Vega Compute Units (CU'er) clocket ved 2.100 MHz.

Selvom denne endnu ikke er bekræftet, vil denne konfiguration være et skridt bagud med hensyn til CU'er. Den foregående AMD Ryzen 5 3400G havde op til 11 CU'er, der var clocket ved 1.400 MHz. Ryzen 7's CU'er fungerer med et 50% hurtigere clock, så AMD prøver muligvis at kompensere for CU-underskuddet med højere clockfrekvenser.

Ryzen 5 kommer angiveligt ligeledes med et seks kernet 12 trådet design med 8 MB L3 cache. De lækkede specifikationer peger på et 3,7 GHz base clock og 4,3 GHz boost clock. IGPU er holdt nede på syv CU'er, der topper ved 1.900 MHz, kun 200 MHz lavere end Ryzen 7's iGPU.

Ryzen 3 vil formodentlig være en quad-core, otte trådet chip, der er suppleret med 4MB L3 cache. Processoren har en base- og boost clock på henholdsvis 3,8 GHz og 4,1 GHz. I den grafiske ende er Ryzen 3 afhængig af seks CU'er ved 1.700 MHz.


AMD Ryzen 4000 GE APU specifikationer

GE-serien består af mere energivenlige versioner af de almindelige SKU'er. Mens de i det væsentlige bevarer core counts og cache konfigurationer, kører de ifølge de lækkede dokumenter med lavere frekvenser for at overholde målet om 35W TDP.

For Ryzen 7 kommer forskellen i clock frekvenser tilsyneladende ned til 500 MHz på base og 100 MHz på boost. IGPU på GE-modellen viser også en 100 MHz reduktion.

Faldet på Ryzen 5 modellerne er ikke så voldsomt. GE-varianten ser kun ud til at køre med henholdsvis en 400 MHz og 50 MHz lavere base- og boost clock. IGPU forbliver uberørt ved 1.900 MHz.

GE-versionen viser kun en 300 MHz reduktion på base frekvensen, mens boost forbliver det samme. Som forventet opretholder iGPU dens 1.700 MHz frekvens.

Holder disse lækkede informationer stik, så mangler vi bare den officielle lanceringsdato samt priser. Husk dog at tage leaks med et forbehold.


Relaterede artikler:

Leak: Ryzen 9 4900U og Ryzen 7 Extreme Edition

AMD Ryzen 3 3100 og 3300X: TEST