Hvad er Google Play systemopdatering på Android

google-play-system-update-hero
I løbet af de sidste par år har brugerne klaget over, at Android-funktioner og designforbedringer er stagneret, og at der ikke har været nogen banebrydende ændringer på brugerens side af bordet. Selvom det til en vis grad er sandt, betyder det ikke helt udviklingen er gået i stå.

Google arbejder hårdt bag kulisserne for at gøre Android til et modulært, sikkert og let opdaterbart operativsystem. Blandt de seneste udviklingsprojekter finder vi den nye Google Play-systemopdatering på Android, der i øjeblikket er tilgængelig på Android 10 og 11.

Google Play systemopdatering på Android 10

Hvis din enhed har Android 10 eller 11 installeret, skulle du gerne præsenteres for en meddelelse om "Google Play systemopdatering", der henter opdateringer i baggrunden. Derefter beder systemet dig om at genstarte enheden for at anvende alle ændringer. På overfladen ser det ud som en appopdatering, men hvorfor beder systemet dig om at genstarte enheden? Har Google Play System Update noget at gøre med en firmwareopdatering eller sikkerhedsopdateringer? Lad os tage et dybere kig herunder.


Baggrundshistorie

Med Android 8 bragte Google Project Treble frem i lyset, som forsøgte at adskille komponenter på leverandørniveau fra kernel. Mens det fra et forbrugersynspunkt ikke var en mærkbart skifte, var det en game-changer for OEM'er. De kunne endelig opdatere firmwaren uden at skulle sætte sin lid til SoC-leverandører som Qualcomm, Mediatek osv.

baggrundshistorie.JPGSource: Google

Google har prøvet standhaftigt på at afkoble komponenter fra core Android frameworks, så de let kan opdateres uden at skulle inddrage mellemled.

Med Project Treble adskilte de OEM-afhængigheden af SoC-leverandøren, og nu med Google Play-system opdateret (kodenavnet Project Mainline) ønsker Google at bryde sin afhængighed af OEM'er til levering af kritiske fejl- og sikkerhedsrettelser.

Hvad er Project Mainline aka. Google Play systemopdatering?

Hvorfor er Project Mainline afgørende? Google gør et fantastisk arbejde med at rette bugs og lappe nye sårbarheder. Kort efter fejlrettelserne frigiver Google koden til enhedsproducenterne for at patch deres Android-enheder. Men på grund af mangelfuld support fra OEM'er får millioner af enheder ingen opdatering, hvorfor enheder forbliver sårbare over for angreb.

android OS framework.JPG

Source: Google

Google vil ændre dette og vigtigst af alt kontrollere sikkerhedsaspektet på Android-enheder fra sin egen side af bordet. Google ønsker basalt set ikke at satse på OEM'er til at levere kritiske fejlrettelser og forbedringer.

Og det er her Project Mainline/Google Play System Update kommer i spil. Med Android 10 valgte Google 13 komponenter (kaldet Mainline Module), der skal opdateres uafhængigt. Her fandt Google dog et stort problem. Det var ikke obligatorisk for producenter af enheder at overholde alle Mainline-moduler, så mange enhedsproducenter sprang over det.
 

Liste over projektets hovedmoduler

Google har detaljeret de 25 Project Mainline-moduler, der kan opdateres via Google Play System Update på Android 10 og 11 enheder. Disse moduler leveres i form af en APEX-pakke, som Google specifikt har udviklet til Google Play System Update. Nogle af modulerne leveres også i form af APK-pakke.

Med Android 11 er tingene dog ændret dramatisk. Nu har Google hævet Mainline-modulerne fra 13 til 25 (hvilket betyder mere kontrol fra Googles side), og alle er obligatoriske for OEM'er at implementere. Selvom din enhed opgraderes fra Android 10 til 11, skal producenterne implementere alle de 25 moduler i deres system.

Så hvad er disse 25 Mainline-moduler, og hvad gør de? Se på nedenstående tabel.

Google Play System Update på Android 10 og 11.JPG

Source: Google

Hvordan adskiller Google Play systemopdatering sig fra sikkerhedsopdateringer?

Efter at have talt om sikkerhed, rejser det spørgsmålet, hvordan adskiller Google Play System Update sig fra sikkerhedsrettelser, der leveres af enhedsproducenter fra tid til anden? Begge er forskellige, og har forskellige formål. Sikkerhedsrettelser indeholder generelt rettelser på kerneniveau, der har upstream patches, der kommer direkte fra Linux-udvikling. Det kan ikke berøres af Google Play systemopdateringen.

Google Play System Update har til hensigt at løse problemer, der findes på sine egne komponenter. For eksempel kan en Permission Controller opdatere politikkerne for tildeling og kontrol af tilladelser på Android-enheder. Tilsvarende, hvis der er et problem med medie codecs, kan Google direkte adressere det.

Det er relevant at bemærke, at Google Play System Update ikke kun handler om at rette sikkerhedsmangler, der findes på dets komponenter, men også om at forbedre dem. For eksempel kan Google i fremtiden meget vel ændre UI-elementet og politikken for Permission Manager uden firmwareopdatering - fra Android 10 og fremefter.

Så sammenfattende er sikkerhedsrettelser og Google Play systemopdatering to forskellige ting. Faktisk kan begge have forskellige patchdatoer. Du kan se efter opdateringer fra Indstillinger -> Om telefonen -> Android-version -> Google Play systemopdatering.

De sidste indspark

Så det handlede kun om den nye Google Play systemopdatering, der er blevet væsentligt opgraderet fra Android 10 til 11. Igen, ligesom Project Treble, ser det ikke ud til at være en markant ændring for brugeren, men det er helt sikkert et paradigmeskift. Du får øjeblikkelige fejlrettelser, der ellers var ukendte for den almene forbruger, hvilket gør din oplevelse bedre og sammenhængende. 

Vi håber at se, at flere og flere Android-komponenter føjes til Project Mainline. 


Source & Image credit:

Google

Vores partnere