Apple Music vs Spotify: Hvilken skal du vælge

Apple Music vs Spotify logo setapp
Apple Music og Spotify er to af de mest populære musikstreamingtjenester i verden. Mens Spotify har været ivrigt brugt siden 2009, er Apple Music en relativ ny aktør på markedet, der blev lanceret i 2015. Siden da er Apples tjeneste vokset markant. I den seneste Statista-rapport kom det frem, at Spotify nu tegnede sig for 35% af verdens markedsandel, med Apple Music på andenpladsen med 19%. Men hvilken bør du vælge? Vi graver lidt dybere, og kommer med vores bud på en vinder.

Når man skal vælge en musikstreamingtjeneste, kommer vi ikke uden om prisen spiller ind i den endelige beslutning. Gældende for Apple Music og Spotify, er prisindeksset næsten det samme.

Begge tilbyder individuelle konti, familieplaner og studenterrabatter, hvor Spotify tilføjer et par ekstra muligheder til udvalget.

Læs seneste Statista-rapport


Apple Music vs Spotify – prisen på grisen

De to ekstra niveauer på Spotify er muligheden for at bruge tjenesten gratis på desktop eller mobil, men du bliver nødt til at sluge en ret stor mængde reklamer, der presser på for, at du tilmelder dig en Premium-plan, plus begrænsningen i at kunne downloade musik til din enhed. 

Spotify vs Apple Music sammenligning.JPG

Spotify Duo betyder, at et par kan tilmelde sig tjenesten med kun en lille stigning i den månedlige abonnementspris. Spotify tilbyder også regelmæssige playlister, der kombinerer de sange, som I begge kan lide, sammensat på den type musik I hører henover en periode. Dette kan være en kærkommende eller frustrerende feature alt efter, hvor forskellig jeres musiksmag er.

Både Apple Music og Spotify tilbyder såkaldte familiepakker, der i det væsentlige er seks individuelle premium-konti, der fungerer uafhængige af hinanden, men tilbydes under en enkelt, reduceret pris. Du kan også prøve tjenesterne gratis, inden du forpligter dig, hvor Spotify tilbyder en prøve på 1 måned og Apple Music en mere generøs 3-måneders periode inden beslutningen skal tages.
 

Apple Music vs Spotify – antallet af tilgængelig musik
 

Begge musikstreamingtjenester tilbyder et stort udvalg af albums og sange, med 70 millioner+ tilgængelige på begge musikstreamingplatforme. Disse inkluderer album, podcasts og sågar gamle radioprogrammer. Apple inkluderede nogle eksklusive albums og liveoptræden i en periode, men dette er nu minimeret lejlighedsvise tilbud. Begrænsningen er kommet under COVID-19 pandemien, så spørgsmålet er, om disse vender tilbage, når pandemien slipper sit klamme tag i os igen.

Læs også: Apple Music træder ind på nye territorier


Lydkvalitet 

Lydkvaliteten i Apple Music er i øjeblikket begrænset til 256 kbps. Det betyder, at Apple tager terræn sammenlignet med de 320 kbps, der tilbydes af Spotify i den betalte version, men højere end de 160 kbps, der tilbydes i den gratis version.

Det er dog vigtigt at bemærke, at Apple Music er AAC, mens Spotify er MP3, og 256 Kbps AAC betragtes ofte som et bedre lydformat. Er du blandt de mere velbevandrede i viden om lyd, vil du nikke genkende til, at MP3-filer både er større og også mister mere information på grund af komprimering, hvilket resulterer i en lidt dårligere lydoplevelse sammenlignet med AAC formatet.

 

Hvad med brugervenligheden?

Et af de store buzzwords, når det kommer til musiktjenester, er såkaldt ”discoverability”, som kan fordanskes til, hvor let brugere finder sange eller blive introduceret til nye.

Spotifys hovedmenu er spækket med muligheder, herunder for nylig spillede, populære album, Editor's Picks og derefter flere lister, der er baseret på bands eller album, som du har lyttet til tidligere. Ved at trykke på ikonet Søg kan du enten indtaste de ønskede oplysninger eller gennemse bestemte genrer. Ud over den standard Rock, Pop, Hip-Hop genre, man forventer, opretter Spotify også grupperinger til aktiviteter eller temaer, såsom Workout, Wellness, Party, Cooking & Dining, Black History is Now, In the Car, og mange andre.

I min optik en overflod af informationer, som kan gøre det samlede billede lidt forvasket.

Hvis du trykker på en af dem, åbnes yderligere en side, hvor du finder flere underkategorier, som gør tingene en del mere simplificerede. For eksempel præsenterer du for en række playlister ved at trykke på Cooking & Dining. Disse kunne omfatte afdæmpet musik til maden, madrelaterede podcasts, eller noget du kan svinge røven til, når du er alene hjemme, og skal kaste noget i skrutten. 

Når du trykker på andre genrer, finder du også populære playlister og nye udgivelser. Dette er et gennemgående koncept på Spotify.

En af Spotifys definerende funktioner er playlister, og musikstreamingtjenesten producerer flere skræddersyede playlister dagligt baseret på musik, som den tror, du kan lide, plus der er Discover Weekly-playlister, der blander nye og gamle sange sammen til mange timers afspilning. Jo længere du bruger tjenesten, jo mere nøjagtige bliver Playlisterne.

Læs også: Guide: Streamingtjenester i 2021


Apple Music Playlister og søgning

Apple Music sorterer tingene på en lidt anden måde end Spotify. Nederst på hovedsiden præsenteres du for fire hovedmuligheder: Lyt nu, Gennemse, Radio og Søg.

Den første er, hvor du finder dine nyligt spillede album og playlister plus en sektion med topvalg, som tjenesten mener vil være matchet efter din smag. Størrelsen på Top Picks-grafikken betyder, at de dominerer skærmen i modsætning til det mindre layout, der er inddraget af Spotify, så du ikke kan se meget andet uden at scrolle. Made For You playlisten fungerer på samme måde som Daily Mix på Spotify med en ”radiostation” oprettet, der afspiller sange, der omfavnes af dem, du lytter mest til.

Apple Music playlister.JPG

Konceptet er ikke dumt, men du kan kun se næste nummer på listen frem for hele playlisten, som vi kender det fra Spotify. Der er masser af andre muligheder via Listen Now, som inkluderer playlister, der indeholder det bedste fra bestemte kunstnere inden for en bestemt genre, plus playlister og nye udgivelser.

Trykker du på Gennemse, resulteres det i flere playlister med fokus på nye udgivelser, fremhævede genrer og et par udvalgte temaer, såsom Top 100 singel charts fra forskellige dele af verden. Scroller du ned til bunden, dukker flere valgmuligheder op til kategorier, diagrammer og musikvideoer. 

Blandt disse finder du en lang liste over genrer, så varieret som C-Pop, Baile Funk, Indian Independent, Islamic Music, Kannada, Sertanjeo, Vallenato og masser af andre.

Her skal du holde tungen lige i munden for ikke at fare vild i junglen over muligheder.

En af de mere markante funktioner i Apple Music er afsnittet Radio. Her finder du Apple Music 1, Apple Music Hits og Apple Country Music, som er live radiostationer oprettet specifikt og eksklusivt til tjenesten. Disse er hostet af flere berømte DJ'er, og du ligeledes mulighed også lytte til tidligere udsendelser, der er sorteret efter DJ eller gæsteartister. For at komplimentere disse er der et udvalg af genre-stationer, der slet ikke indeholder DJ'er, men mere sammensat af tidligere musikvalg og musikgenre, du lytter til. 

Endelig er der søgemuligheden, der opfører sig på samme måde som den vi ser på Spotify, med en søgefelt plus genre- og temasektioner, der tilbyder playlister, vigtige album, nye udgivelser og hitsingler. Hvorfor det er adskilt fra sektionen Gennemse er noget af et mysterium, da det kun tjener til at gøre brugeroplevelsen mere forvirrende, i min optik.

 

Hvilke enheder kan jeg bruge Apple Music og Spotify på?

Ganske som forventet, fokuserer Apple Music hovedsageligt på virksomhedens egne produkter. Du kan bruge appen på iPhone, iPad, Mac, Homepod, Apple Watch og Apple TV. En webversion gør den også tilgængelig for Windows- og Chromebook-brugere, eller du kan få adgang til tjenesten via iTunes. Apple Music understøttes af smarte højttalere, plus der er en dedikeret Android-app. Mens sidstnævnte er forbedret gennem årene, høster den ikke ligefrem ros i anmeldelserne via Google Play Butik. 

Spotify har ikke Apples foretrukne brug af enheder, så du kan bruge tjenesten på næsten alle enheder med samme kvalitet til følge. Dette gælder for Android, iPhone, iPad, Apple Watch, Mac, Windows, PlayStation, Xbox, Amazon Alexa, Sonos og næsten enhver anden enhed, der understøtter streaming af musik.


Vinderen er….

Spotify er dog fortsat min personlige favorit, da brugerinterfacet føles mindre rodet og playlisterne mere tæt fokuseret på den musik, vi har tendens til at indtage. Løbet er dog tæt, og faktum er, at uanset hvilken musikstreamingtjeneste du vælger, bliver du tilfredsstillet til et beskedent beløb for at blive betalende medlem, og nyde fordel af de funktioner, de bringer med sig.

 

Image credit:

Apple, Spotify, Sepapp, rollingstone.com

Vores partnere