Cougar PURI - Mekaniske tastaturer på lavt budget

Cougar_PURI_front_standard
Cougar er ikke nogen ny producent for os her på Tweak, vi har efterhånden hilst på en del af deres produkter. I denne test er det ikke bare ét men hele to produkter vi skal se nærmere på. PURI er navnet som dækker over mekaniske tastaturer, som naturligvis både har RGB-lys og faktisk er til at betale sig fra!


Som sagt, skal vi ikke blot kigge på ét tastatur i denne test, men to. Navnet på dem begge er PURI, hvor den ene model dog har betegnelsen TKL. Dette betyder med andre ord, en udgave uden numpad delen. Altså har vi at gøre med ét tastatur i fuld størrelse, mens at det andet intet numpad har, og derfor er betydeligt mindre. Inden vi skal have tastaturerne pakket ud af kasserne, skal vi først en tur forbi specifikationerne. Eftersom at tastaturerne stort set er identiske ud over fysisk størrelse og numpad, har jeg valgt at samle det hele samme sted, og gjort opmærksom på forskellene. Du finder oplysningerne listet op herunder, efterfulgt af et par billeder:

- Type: Mekanisk gamer tastatur

- Designet til: FPS, MMORPG, MOBA og RTS

- Kontakt: Cougar Red, Black, Brown, Blue eller Silver

- N-key rollover: Ja

- Polling rate: 1000 Hz / 1 ms

- Materialer: Plastik og metal

- Tilslutning: USB

- Kabel: 1.8 meter aftageligt mini-USB

- Software: Ja, Cougar UIX

- Dimensioner Standard: 150 x 460 x 40 mm (LxBxH)

- Dimensioner TKL: 150 x 370 x 40 mm (LxBxH)

- Vægt Standard: 1.4 kilo

- Vægt TKL: 1.2 kilo


2_Cougar_PURI_TKL_plus_standard_ffeatures_1.jpg

3_Cougar_PURI_TKL_plus_standard_features_2.jpg


Unboxing og en tur rundt om PURI + PURI TKL

Med styr på specifikationerne og de basale features, er det næste skridt naturligvis at få produkterne pakket ud. Som de fleste andre Cougar produkter vi har kigget på, har vi med kasser i sort/orange at gøre. På fronterne finder vi billeder af selve tastaturerne, med enkelte features såsom RGB-lyset og kontakterne listet op.

4_Cougar_PURI_TKL_plus_standard_kasser_front.JPG

Bagsiderne af kasserne byder på et mere detaljeret overblik over de forskellige features, såsom genvejene der er indbygget via FN-knappen og de forskellige lyseffekter der er mulige. Alt dette kommer vi dog mere ind på, når vi får dem pakket ud – så lad os få det gjort nu!

5_Cougar_PURI_TKL_plus_standard_kasser_bag.JPG

Når kassen åbnes op, finder vi tastaturerne pakket ind i en plastikpose, hvor der er godt med pap i begge sider og et blødt stykke skum på toppen. Cougar har altså gjort deres, for at sikre at tastaturet kommer helskinnet hjem til dig.

6_Cougar_PURI_TKL_plus_standard_kasse_åbent.JPG

Med alt indhold ude af kasserne, kan vi danne os et overblik over hvad man får med. På billedet nedenfor ser vi begge tastaturer, men kun tilbehøret fra den ene kasse – tilbehøret du får med er det samme til dem begge. Ud over selve tastaturet, finder vi en lille stak papirer og et USB-kabel og det er sådan set det.

7_Cougar_PURI_TKL_plus_standard_indhold_kasse.JPG

En ting jeg med det samme bed mærke i, var at Cougar har valgt at bruge et mini-USB stik til det aftagelige kabel? Dette er jeg ret uforstående overfor, da dette efterhånden er en uddød race, hvor det mindre micro-USB er noget mere udspredt – eller endnu bedre havde det været at se et Type-C stik. Hvor meget uforstående jeg end er for Cougars valg her, fortsætter vi vores gennemgang.

8_Cougar_PURI_TKL_plus_standard_mini_usb_kabel.JPG

Nu er det blevet tid til at smide tilbehøret til siden og fokusere på selve brædderne vi her har med at gøre. Du bemærkede måske de lidt underlige tastaturer ovenfor, eller skulle man sige låg. Cougar inkluderer nemlig nogle magnetiske covers som let kan monteres på fronten af tastaturerne under transport. På denne måde undgår du at knapperne bliver trykket ind, eller at der kommer skidt eller vand i tastaturet under transporten – smart lille detalje.

9_Cougar_PURI_TKL_plus_standard_TKL_med_cover.JPG

Der medfølger naturligvis covers til både den normale udgave, og TKL versionen af PURI tastaturet. Som vi kan se nedenfor, er der en magnet i hvert hjørne af coveret, der gør at det kan monteres ganske enkelt.

10_Cougar_PURI_TKL_plus_standard_uden_cover.JPG

Nedenfor et close-up billede af det ene cover, og de skruer som det faktisk hægter sig på når det monteres på tastaturet. Det er ikke en feature jeg har set fra nogen producent før, og til prisskiltet som PURI kommer med, havde jeg ikke set det komme. Det er altid lækkert at have potentielt flere features end man har brug for, kontra af mangle dem.

11_Cougar_PURI_TKL_plus_standard_montering_af_cover.JPG

Lad os få lagt de to covers til siden, og vende blikket mod selve tastaturerne. Jeg har i min gennemgang her, valgt at tage turen rundt om den normale udgave af PURI, da de mere eller mindre er identiske ud over at det ene har numpad i forhold til det andet. Nedenfor, kan vi få det første billede af det overall design som PURI tastaturerne tilbyder – ordene her er minimalistisk, men stadig med fede detaljer.

12_Cougar_PURI_TKL_plus_standard_overblik.JPG

Der er masser af genveje gemt i F-knapperne på både den normale udgave og TKL udgaven af PURI tastaturerne. Eftersom at der er dedikerede knapper til volume op/ned og mute på standardudgaven, som der ikke er plads til på TKL udgaven. Betyder det også at genvejene derfor ikke er placeret helt ens på de to tastaturer, selvom de tilbyder de samme. Tjek billedet nedenfor ud, for at se hvor de forskellige genveje gemmer sig.

13_Cougar_PURI_TKL_plus_standard_genveje.JPG

En hurtig sammenligning af størrelsen på de to tastaturer, skal der naturligvis også til. Hvor at den normale udgave af PURI måler 460 mm i bredden, er TKL udgaven 370 mm – altså 90 mm / 9 cm smallere. Hvis du har minimal plads på skrivebordet, eller blot ønsker et mindre tastatur, er PURI TKL derfor det oplagte valg. Jeg vil i resten af min gennemgang fokusere på standardudgaven af PURI, da de yderligere features vi skal igennem er identisk på de to tastaturer.

14_Cougar_PURI_TKL_plus_standard_størrelses_sammenligning.JPG

Set fra siden, er PURI bestemt ikke noget slankt tastatur. Hvor vi ofte ser de mekaniske kontakter monteret ovenpå top pladen, er dette ikke tilfældet her. I stedet finder vi kontakterne monteret nede i rammen, hvor der er en hvid baggrund for bedst muligt at kunne reflektere det indbyggede RGB-lys.

15_Cougar_PURI_TKL_plus_standard_profil_tykkelse.JPG

Som jeg nævnte under specifikationerne, kan du få PURI tastaturet med hele fem forskellige typer af kontakter. Disse er mærket med Cougar, og altså ikke Gateron, Kailh, Cherry MX eller lignende som vi ofte ser. Jeg ved ikke hvem der producerer kontakterne for Cougar, men vores eksemplar med røde kontakter, føles som en Cherry MX Red – ingen overraskelse. De andre kontakter der tilbydes er: Black, Brown, Blue og Silver.

16_Cougar_PURI_TKL_plus_standard_røde_kontakter.JPG

Med bunden vendt i vejret på PURI tastaturet, kan vi her se at der er fem aflange gummifødder, som skal sikre at det ligger fast på enhver overflade. Der er også kabelkanaler der løber langs toppen på tastaturet, som gør det muligt at trække kablet ud i en af siderne, eller i midten – valget er dit.

17_Cougar_PURI_TKL_plus_standard_bunden_kabelføring.JPG

Hvor mange tastaturer ofte kun tilbyder to niveauer af højde justering, fladt på bordet eller fødderne slået ud. Har PURI fra Cougar et ekstra trin at lege med, da der er to fødder bygget ind i hver side, som vist på billedet nedenfor. Ligeledes er der også gummibelægning på hvert sæt fødder, så tastaturet fortsat kan ligge fast på bordet.

18_Cougar_PURI_TKL_plus_standard_højde_justeringsmuligheder.JPG

Jeg nævnte USB-kablet da vi unboxede tastaturerne og gør det nu igen. Nedenfor ser vi mini-USB stikket som Cougar har valgt skal være en del af PURI tastaturerne. Dette er et skrøbeligt og efterhånden gammelt stik, og jeg forstår ganske enkelt ikke valget. Type-C havde været klart det bedste, men selv micro-USB er bedre end mini. Mit råd er derfor at lade kablet være fastmonteret i tastaturet så vidt så muligt, for at undgå problemer i det lange løb, da det er forholdsvis bøvlet både at få ud og i tastaturet.

19_Cougar_PURI_TKL_plus_standard_mini_usb_tilslutning.JPG

Nedenfor ser vi tre billeder af de tre forskellige højdejusteringer på PURI tastaturet – fladt, små fødder og store fødder.

20_Cougar_PURI_TKL_plus_standard_fladt_på_bord.JPG

21_Cougar_PURI_TKL_plus_standard_højde_et.JPG

22_Cougar_PURI_TKL_plus_standard_højde_to.JPG

Vi runder af med et samlet billede af de to tastaturer, inden vi kort vender blikket mod softwaren og dernæst går i gang med at bruge dem. Jeg er positivt overrasket over byggekvaliteten på disse tastaturer, og især til prisen! Designet er også diskret og lækkert at se på, uden at stjæle alt opmærksomheden på skrivebordet, sådan skal det gøres.

23_Cougar_PURI_TKL_plus_standard_tsataturene_samlet.JPG

 

Softwaren – Cougar UIX

Efter en hurtig tur forbi Cougars hjemmeside, er deres UIX software hentet ned, og vi kan åbne det op og se hvad vi har af muligheder, hvilket faktisk er ret begrænset. Det første vi kommer ind til er styring af det indbyggede RGB-lys, hvor der kan vælges imellem en lang række effekter. Der kan indstilles hastighed og lysstyrke også naturligvis.

24_Cougar_PURI_TKL_plus_standard_software_1.jpg

Det næste og eneste andet menupunkt der er, ud over de tre forskellige profiler, kaldes ”Key Assignment”. Her kan du som navnet antyder, om programmere knappernes funktioner og optage macroer som også kan gemmes direkte i tastaturet.

25_Cougar_PURI_TKL_plus_standard_software_2.jpg

Meget mere er der faktisk ikke man kan gøre i UIX softwaren til PURI tastaturerne. Ønsker du ikke macroer, har du også mulighed for blot at give knapperne en anden funktion, eller styre medier og det er faktisk det. Til PURI’s forsvar kan stort set alle indstillingerne foretages direkte på tastaturet selv, uden brug af softwaren. Derfor gør det ikke rigtig noget at softwaren virker lidt som en tynd omgang uden særlig mange funktioner – vi skal også huske at have prisskiltet i baghovedet, hvorved tingene giver lidt mere mening.

26_Cougar_PURI_TKL_plus_standard_software_3.jpg

 

Testen – Brugen og komfort

Vi er nu nået til sidste stop inden konklusionen i vores test af de to PURI tastaturer fra Cougar. Ind til videre har det været en lækker og positiv oplevelse langt hen af vejen, og det skal nu blive spændende at se på hvordan de to tastaturer rent faktisk klarer sig i praksis. Jeg vælger lidt at fortsætte hvor jeg slap i min gennemgang af tastaturet, og beholder derfor standardudgaven på mit bord. Da jeg ofte skriver lange tekster og arbejder i Excel-ark er et numpad et must for mig, så TKL-udgaven er ikke noget for mig – men det er stadig fedt at Cougar tilbyder to udgaver, da der derved er noget for enhver.

27_Cougar_PURI_TKL_plus_standard_lyseffekt_bølge_stjerner.JPG

Lad mig starte med at knytte nogle ord til komforten på PURI. Min observationer og meninger her, gælder både for den normale udgave og TKL versionen, da de som sagt af identiske dimensioner og muligheder, ud over at det ene er kortere end det andet og uden numpad. Som jeg var inde på i vores gennemgang rundt om tastaturet tidligere, er PURI tastaturerne ret høje/tykke. Dette betyder derfor også at der er en forholdsvis høj kant fra skrivebordet og op til tastaturet. Jeg er til dagligt en stor fan af håndledsstøtter, da de giver en naturlig overgang fra bordet og op til tastaturet. Dog vil jeg sige at jeg faktisk blev positivt overrasket da jeg gik i gang med at bruge PURI på min stofmusemåtte. Med de største fødder slået ud, fik tastaturet en god vinkel og det skrå design, gjorde faktisk at oplevelsen endte med at blive ganske OK. 

Selvom der som standard ikke er håndledsstøtte inkluderet, kan denne tilkøbes seperat. Prisen er hhv. 129 kroner for den store og 99 kroner for den lille model.

cougar gaming PURI håndledsstøtte.JPG

cougar gaming PURI håndledsstøtte dimensioner.JPG


28_Cougar_PURI_TKL_plus_standard_lyseffekt_fast_farve.JPG

Hvis jeg skal knytte nogle ord til de kontakter som Cougar har monteret i PURI, så var disse som nævnt mærket med ”Cougar” og jeg ved derfor stadig ikke hvem der står bag. Ikke desto mindre er det mega fedt at Cougar tilbyder hele fem forskellige typer af kontakter, da man derved kan vælge sin favorit. De røde kontakter som vores eksemplarer var udstyret med, er fuldt ud sammenlignelige med Cherry MX eller Kailh røde kontakter – de føles ganske enkelt identiske. Det gjorde også tilvænningskurven dejlig kort, og jeg var oppe på min normale skrivehastighed i løbet af kort tid. De mange integrerede genveje, tager lidt tid at lære, men er lækre at have – hvis man da husker at bruge dem. På det tastatur jeg bruger til hverdag, har jeg ikke nogle mediegenveje, kun dedikerede knapper som jeg ofte bruger. Det var derfor også lækkert at se at der var dedikerede knapper til volumestyringen på den normale udgave af PURI, mens at TKL udgaven have det implementeret via FN-knappen. Hvis du ønsker at læse mere omkring de mange forskellige mekaniske kontakter på markedet, kan du klikke HER for at komme til vores store guide om netop dette.

29_Cougar_PURI_TKL_plus_standard_lyseffekt_regnbue.JPG

Alt i alt gjorde PURI tastaturerne det overraskende godt i den tid jeg brugte dem på mit skrivebord. Til prisen kan man ikke rigtig forlange meget mere i min optik. Begge udgaver er solidt konstruerede, med anonyme design og masser af muligheder via FN-knappen og hele fem forskellige kontakter at vælge imellem. For ikke at sige meget mere her, og tage konklusionen på forskud. Snakker vi hurtigt om prisen nedenfor, og springer dernæst videre til selve konklusionen. Overall er jeg positivt overrasket over PURI line-uppet fra Cougar!

30_Cougar_PURI_TKL_plus_standard_regnbue_effekt_afslutning.JPG

 

Pris

I skrivende stund d. 26/07 2019 kan både den normale og TKL udgaven af PURI tastaturet, findes på nettet til lige over 600,- DKK. Dette er en super skarp pris for et mekanisk tastatur med de features og kvalitet som PURI tilbyder. Du får både mulighed for at vælge imellem fem forskellige kontakter, fuldt RGB-lys, gode indbyggede genveje og højdejustering i tre niveauer. Med andre ord, får du her virkelig meget tastatur for dine penge!

Ønsker du at læse mere omkring de to tastaturer, kan du klikke nedenfor, og blive til Cougars hjemmeside:

Cougar PURI Standard

Cougar PURI TKL

1_Cougar_PURI_TKL_plus_standard_logo.png

 

Konklusion

Vi skal have samlet tankerne og rundet vores test af PURI tastaturerne fra Cougar af. Jeg tog lidt af konklusionen på forskud under test afsnittet, så lad os fortsætte hvor vi slap der. Med disse tastaturer har Cougar skabt et par solide mekaniske tastaturer som alle kan betale sig fra. Man får solid byggekvaltiet, lækkert og pænt design og muligheden for at vælge lige netop den type kontakt som man bedst kan lide. Det er fedt at der både tilbydes en udgave med og uden numpad, da man derved kan få lige netop hvad man har brug for – personligt er jeg fan af udgaven med numpad, da du derved også får dedikerede knapper til volumestyringen, prisen er den samme som TKL udgaven.

Det integrerede RGB-lys er pænt, og der er en fin række effekter som ser godt ud med den hvide baggrund der er under knapperne. Muligheden for at justere højden i ikke bare to, men tre niveauer er værd at tage med. Det betyder nemlig at du har mulighed for bedst muligt at tilpasse tastaturet, for at få den bedst mulige komfort. Apropos komfort, så er jeg faktisk stadig ret overrasket over denne – på den positive måde. Jeg havde ikke regnet med at PURI var så behageligt at bruge, uden håndledsstøtte men det var altså tilfældet, så længe du har en stofmusemåtte til at hvile håndleddet på.

Aftagelige kabler på tastaturer er altid lækkert at se, men jeg er stadig ret uforstående overfor, hvor at Cougar valgte at bruge mini-USB stikket og ikke micro eller Type-C i stedet for? Disse stik er mere udbredte og tilbyder også bedre holdbarhed på sigt. Det medfølgende magnetiske cover til PURI ser jeg også lidt som en ”joke” for at være ærlig. Det er ikke noget jeg ville kunne se mig selv bruge, hvis PURI var fast inventar på mit skrivebord. Omvendt er det dog altid et plus at have flere features end man regner med at få brug for, fremfor at mangle dem.

Overall vælger jeg at give PURI tastaturerne en samlet score på 9/10 samt vores Safe Buy award, for et par bundsolide budget tastaturer som tilbyder en lang række spændende features til prisen. Det er de færreste af konkurrenterne der kan tilbyde hvad Cougar gør med PURI tastaturerne, når vi pris vs. performance/features – så tommel op herfra. Selvom der er små ting der kunne være bedre, er både standard PURI og TKL-udgaven, i den grad et nærmere kig værd, hvis du er på udkig efter et billigt mekanisk tastatur!

 

Godt

- Rigtig meget tastatur for pengene

- Fås med og uden numpad

- Pænt integreret RGB-lys

- Højdejustering i tre niveauer

- Tilgængeligt med forskellige kontakter

- Medfølgende magnetisk transportcover

- God byggekvalitet og neutralt design

- Fedt med aftageligt USB-kabel…

 

Knap så godt

- … benytter dog mini USB

 

Score: 9 + Safe Buy award

 31_Cougar_PURI_TKL_plus_standard_samet_set_oppefra.JPG