Xtrfy K5 custom

Xtrfy_k5_custom_top_view
Xtrfy forsøger med K5 at rette et gaming tastatur mere mod entusiast segmentet og tilbyder virkelig mange muligheder for at tilpasse tastaturet til brugerens egen smag. K5 kan fås i alt fra vilde farver og fuld RGB lir til helt nedtonet retro look og Xtrfy tilbyder endda switches til næsten hver en smag, selv fra små niche producenter, som mange potentielle købere aldrig har hørt om. Læs med og se om Xtrfy K5 måske skal være det næste voksen-lego sæt på ønskelisten.

Specifikationer

Vi har tidligere anmeldt Xtrfys K5 standard version. Xtrfy giver også mulighed for at sammensætte sit eget tastatur baseret på K5, så specifikationerne er de samme.

  • 65% size
  • Ultra-customizable
  • Hot-swappable switches
  • Strip LED RGB illumination
  • Super-scan technology for instant response
  • Pre-lubed PCB-mounted stabilizers
  • Double layers of sound-dampening foam

Denne anmeldelse bliver lidt anderledes end normalt, da vi allerede har anmeldt standard versionen af Xtrfy K5. Den anmeldelse kan findes her. Denne anmeldelse kommer til at fokusere mere på mulighederne for tilpasning og oplevelsen ved at samle tastaturet.

Eftersom jeg fik Xtrfy K5 standard udgaven i den hvide/transparente udgave, som med RGB lyset er alt andet end anonymt, har jeg valgt at gå den modsatte vej med custom udgaven og valgt deres Retro farvetema. Desuden har jeg valgt Gateron Box Ink Pink switches, som jeg har valgt ikke at lube under denne test. Xtrfy tilbyder også pre-lubed switches fra både Gateron og andre producenter. For at kunne pifte udseendet lidt op, har jeg valgt lilla modifier keycaps (alt undtagen bogstaver og tal) og et GGWP (Good Game Well Played) magnetisk skilt i lyseblåt.


Bestilling

Xtrfy har en konfigurator på deres hjemmeside, hvor man bliver guidet gennem alle valg. Der er gode beskrivelser, men valget af switches kræver noget baggrundsviden eller online research, før man kan vælge de rette switches. Det er dog helt naturligt, da der findes virkelig mange custom switches og folk har vidt forskellige præferencer. Xtrfy gør det godt ved at lave en nem oversigt over hvilke switches, der er pre-lubed og de tilbyder i det hele taget en imponerende mængde switches fra både kendte og mindre kendte producenter. Samtidig bliver man præsenteret med et godt preview af hvordan tastaturet vil se ud med de pågældende switches.

Xtrfy_k5_configurator_switch_selector.png

Xtrfy_k5_configurator_keycaps_and_top_cover.png

Hele vejen igennem opdateres konfiguratoren med både hvordan tastaturet ser ud, men også med hvad prisen for de samlede valg ender på. Jeg har fået lov at gå all-in, så jeg vælger også en deskpad og et spiralkabel med aviator connector på og til sidst ender prisen på godt 271 Euro. Det er naturligvis ikke billigt, men man kan klare sig med billigere switches, uden deskpad og nøjest med et base sæt keycaps.

Xtrfy_k5_configurator_summary.png

Vælger man en lidt mere restriktiv tilgang, kan man komme ned på et mere fornuftigt niveau og med billigere switches, mere simpelt kabel, ingen deskpad og kun base sæt keycaps kommer jeg ned på knap 163 Euro, så lige godt 1200 danske kroner, hvilket ikke er meget dyrere end standard udgaven.

Xtrfy_k5_configurator_summary_2.png


Samleoplevelsen

Man modtager alle delene pakket individuelt ind i mindre kasser, men samlet i en stor kasse. Alle kasser har piktogrammer for indholdet, så det er super let at gå til.

xtrfy_k5_custom_main_box_top_view

xtrfy_k5_custom_switches_and_cable

Alt er pakket godt ind og eftersom Xtrfy K5 har hotswap sockets, så er det også let at samle det. Der følger to ekstra switches med, da switches kommer i to sæt af 35 og Xtrfy K5 kun bruger 68 switches i alt. Det er betryggende at have to ekstra switches, hvis man nu kommer til at sætte en switch skævt i og bukker det ene ben. Faktisk er netop det scenarie det eneste man skal være opmærksom på, når man samler et hotswap tastatur. Heldigvis har Xtrfy inkluderet en fin lille instruktionsfolder, så man ikke står på bar bund, når man skal samle tastaturet. Faktisk er det så let at samle Xtrfy K5, at det sagtens kan gøres til et hyggeprojekt sammen med ungerne; min 6-årige var helt oppe at ringe over at man kan få lov til selv at samle et tastatur.

xtrfy_k5_custom_barebones_switches_and_instructions

Selve samleprocessen forløber uden problemer og Xtrfy har været så flinke at sørge for at keycaps er pakket i den orden, som de skal sættes på, så det er let at sætte dem på de rigtige taster. Det skal dog nævnes, at Xtrfy K5 har LED lyset sidden i toppen af switchen, hvilket ikke er kompatibelt med cherry profil keycaps, så hvis man har keycaps i forvejen eller ikke vil bruge Xtrfys keycaps, skal man lige være opmærksom på det.

xtrfy_k5_custom_retro_keycaps

Når switches er sat på, skal keycaps monteres og til sidst sættes top cover på.

xtrfy_k5_custom_with_switches

xtrfy_k5_custom_assembled

Jeg havde som sagt valgt lilla modifier keycaps og kabel, så efter at have taget lidt billeder, skiftede jeg de røde taster til lilla.

xtrfy_k5_custom_purple_modifier_keycaps

Man kan desværre ikke nøjes med at købe enkelte keycaps, hvilket er forståeligt nok, når man tænker på den logistik, det ville kræve, så selvom jeg kun bruger to af de lilla keycaps, har jeg til alle modifiers. Jeg bestilte også et lilla spiralkabel og det er faktisk det eneste i pakken, som jeg ikke er tilfreds med, da spiralen ikke er stiv nok og dermed holder kablet ikke sin form. Pointen med et spiralkabel med aviation connector er efter min mening et clean look, da det ikke rigtig har en funktionel fordel, så når spiralen ikke holder formen godt nok, går pointen lidt tabt.

xtrfy_k5_custom_assembled_with_coiled_cable

Til gengæld er jeg rigtig godt tilfreds med det endelige udseende, men jeg ville vælge at spare lidt penge og tage et almindeligt kabel i stedet for.

xtrfy_k5_custom_assembled_with_coiled_cable_2


Test

Det eneste sted, som mit custom Xtrfy K5 adskiller sig fra standard versionen rent funktionelt er de switches jeg har valgt, og selvom jeg ikke har brugt tid på at lube dem, så gør de alverden til forskel. Standard tastaturet kommer med Kailh Red switches og selvom det er en god lineær switch, så må jeg konstatere at de Gateron Box Ink Pink lineære switches, jeg har valgt til min egen udgave, er markant, hvis ikke 1000 gange bedre end Kailh Red. De er rarere at skrive på, de er mere stabile og de larmer mindre. De er helt smooth, hvor man godt kan mærke at Kailh Red ikke er helt så glatte indvendigt, som Gateron Box Ink Pink. Jeg er endda sikker på at de kun vil blive bedre, når jeg tager mig sammen til at skille dem ad og lube dem, men det er hurtigt en helaftensforestilling, så det må vente.

Man må så også forvente at de er noget bedre at skrive på, da Xtrfy vil have godt 65 Euro for dem, mens man kan vælge Kailh Red for 12 Euro. Om det er de ekstra penge værd, vil jeg lade være op til den enkelte, men for mig er de helt klart pengene værd.

Jeg modtog både standardudgaven og min custom udgave af Xtrfy K5 samtidig og brugte de første 2-3 uger udelukkende på standardudgaven for at danne mig så grundigt et indtryk af basis produktet som muligt. Derefter samlede jeg min egen udgave og har brugt det både til gaming og kontorarbejde som jeg altid gør, men til forskel fra tidligere tastaturer, jeg har haft til test, er det endt med helt at erstatte det tastatur, jeg normalt arbejder på, og har nu fået fast plads på mit skrivebord.

Min egen udgave af Xtrfy K5 er noget mere neutral end den hvide/transparente version jeg også har testet, så jeg har valgt at skrue noget ned for RGB lyset i denne udgave, hvilket heldigvis var let med de genveje Xtrfy har bygget ind.


Pris

Prisen på at skrue sin egen udgave af Xtrfy K5 er lidt svær at definere, netop fordi der er så endeligt mange valgmuligheder, især når det kommer til hvilke switches man vælger at smide i, men hvis man vælger de samme dele som mig, men med standard kabel og uden deskpad, så ender man på ca 230 euro, altså omkring 1700 danske kroner. Det er naturligvis mange penge, men det er ikke nødvendigvis mange penge, når man ser på hvad 70 Gateron Box Ink Pink switches koster. Det billigste jeg umiddelbart har fundet i Europa er 490 kroner plus fragt, så omkring 550 kroner. Standardudgaven af Xtrfy K5 koster 1090,- så med ekstra modifer keycaps og 70 Gateron Box Ink Pink switches, er 1700,- faktisk en rimelig pris.


Konklusion

Xtrfy K5 er naturligvis ikke et tastatur for alle, men hvis man overvejer at bevæge sig ind i den fagre verden af custom mekaniske tastaturer, så er Xtrfy K5 et rigtig godt sted at starte og for de fleste vil det faktisk også kunne være det sted, man kan ende. Det eneste man måske kunne ønske sig, var at Xtrfy K5 var konstrueret med gasket mount, hvor printpladen og toppladen er monteret i en gummi- eller skumpakning og dermed giver en blødere følelse, når man skriver på tastaturet og samtidig dæmper lyden. Det havde dog også været med til at gøre Xtrfy K5 endnu dyrere. Nærmeste konkurrent med gasket mount er Keychron Q2 og det koster 1499,- uden switches og keycaps, så det ender hurtigt med at koste et sted mellem 2000 og 2500 kroner, før man er færdig med at bygge det.

Godt

  • Stort udvalg af switches
  • Rimelig priser på switches
  • Mulighed for selv at bestemme hvor mange dele man vil købe hos Xtrfy
  • Ingen software
  • Hotswap
  • Nemt at samle
  • Nemt at skifte udseende senere

Skidt

  • Ikke mulighed for at bruge cherry profil keycaps
  • Kan nemt blive meget dyrt


Vores partnere