ASRock Fatal1ty X370 Professional Gaming

Ryzen brager frem på det store internationale hardware marked, og ASRock vil også meget gerne være med på X370 scenen. Det klarer vi her på Tweak.dk med en af de tungere drenge fra Professional Series grenen. Vi skal nemlig se på ASRock Fatal1ty X370 Professional Gaming!

ASRock er efterhånden en gammel kending her på redaktionen, og vi har været med igennem deres udvikling af Fatal1ty serien igennem mange chipsets, og derfor kan vi også kun smile af at se den store fremgang, som designet har haft sig efterhånden. Nu er Tweak.dk også med på Ryzen bølgen i X370 serien, og det skal vi selvfølgelig gøre med manér, når vi præsenterer ASRock Fatal1ty X370 Professional Gaming bundkortet.

 

Læs flere tests af bundkort HER

 

tweak_dk_asrock_logo

 

De tekniske specifikationer på ASRock Fatal1ty X370 Professional Gaming:

  • Supports AMD AM4 Socket Ryzen Series CPUs (Summit Ridge)
  • Chipset: AMD Promontory X370
  • AQUANTIA 5G LAN
    Intel® LAN
  • Dual Channel DDR4 Memory Technology
  • Up to 64 GB DDR4
  • Maximum clock frequency: 3200 MHz
  • Audio: Creative Sound Blaster™ Cinema 3
  • 7.1 CH HD Audio with Content Protection (Realtek ALC1220 Audio Codec)
    Premium Blu-ray Audio support
    Supports Surge Protection
    Nichicon Fine Gold Series Audio Caps
    120dB SNR DAC with Differential Amplifier
    TI NE5532 Premium Headset Amplifier
  • Form Factor
    ATX Form Factor: 30.5 cm x 24.4 cm

 

Lidt tør information omkring bundkort.

 

Bundkortet bliver på engelsk også kaldt motherboard, og som navnet antyder, så er bundkortet den enhed i computeren, der skaber forbindelser mellem de mange komponenter, som en computer også består af. Kommunikationen foregår mellem forskellige chips og interne lagre såsom RAM, CPU, grafikkort osv, og dataen bliver overført via PCI lanes i bundkortets PCB. I dag kommer et bundkort ofte med mange onboard features så som net- og lydkort, hvor man førhen skulle investere i den slags sideløbende. Bundkortet kommer med mange forskellige controllere til disk- og USB enheder. Enten indbygget i chipsettet, men sommetider er der også ekstra controllere til ekstra SATA porte.

 

 

Der lægges hårdt ud med en råfed indpakning af bundkortet, der ikke lægger skjul på, at vi har fat i den tunge ende af X370 skalaen.

 

 

Med motherboarded ude af kassen kan vi stadig se, at der er tale om et Fatal1ty bundkort. Designet er yderst gennemført, og det lader umiddelbart ikke til, at ASRock har sparet nogen steder i denne omgang. Tiden, hvor man kendte ASRock som discount bundkort er gjort til skamme mange gange siden.

 

ASRock Fatal1ty X370 Professional Gaming bundkortet kommer med en meget gennemskuelig BIOS, der er enkel i sin opbygning og nem at finde rundt i for dig, der synes at have behov for at rode i teknikken bag maskinen. Fan headers er strategisk placeret godt i forhold til ledningsføring, da de langt hen af vejen sidder langs kanten. Derved bliver det nemt at lave en pæn kabelføring uden alt for mange synlige kabler.

 

tweak_dk_asrock_fatal1ty_x370_gaming_atx_bundkort_rgb

 

Sidst men ikke mindst skal man ikke være i tvivl om, at ASRock Fatal1ty X370 Professional Gaming er udstyret med RGB overalt! Der er simpelthen mulighed for lys i alle ønskede farver, og med to RGB headers er det også muligt at styre en masse ekstra udstyr direkte fra bundkortets BIOS. Det snart umuligt at erhverve sig nogen form for hardware uden RGB porno-lys.

 

 

Som altid med Fatal1ty serien, så har også X370 Professional Gaming bundkortet nogle store og fede heatsinks med masser af riller, som kan medvirke til en rigtig god varmeafvikling, hvis blot man har et ordentligt airflow i kabinettet. 

 

tweak_dk_asrock_fatal1ty_x370_gaming_atx_bundkort_mosfet

 

Intet mindre end 16 faser på strømstyringen er det blevet til i denne omgang. Som billedet ovenfor viser, så medvirker de ekstra faser til, at MOSFET og PDB opnår væsentligt lavere temperaturer, da den enkelte faser skal arbejde mindre for at levere den samme spænding.

 

tweak_dk_asrock_fatal1ty_x370_gaming_atx_bundkort_07

 

tweak_dk_asrock_fatal1ty_x370_gaming_atx_bundkort_08

 

PCIe Gen. 3 sokler finder vi tre af, og de er i stand til at køre enten x16/x0/x4 eller x8/x8/x4. Derved kan vi enten få 2-vejs SLI eller 3-vejs CrossFireX multiGPU løsninger. Her finder vi også to Ultra M.2 sokler. Den ene er en Ultra M.2 sokkel, der kan klare op til 32 Gbps, mens den anden kan klare op til 20 Gbps. Soklerne understøtter også NVMe SSD'er som bootdiske.

 

 

DIMM soklerne på ASRock Fatal1ty X370 Professional Gaming bundkortet kan monteres med op til 64 GB DDR4 non-ECC RAM med en maksimal clock frekvens på 3200 MHz. 

 

Lydsystemet på bundkortet går under det mundrette navn Sound Blaster Cinema 3, og under dæknavnet gemmer der sig en Realtek ALC1220S lydchip, der kan spytte så meget som 120 dB(A) ud i 8 kanaler på I/O panelet. Vi har dermed både 7.1 surround support og DTS-HD Master support samt optisk udgang. Til frontpanelet har ASRock valgt en Texas Instruments NE5532 headphone amplifier, der kan klare headsets op til 600 ohms.

 

 

Til dig, der bare ikke kan få båndbredde nok, men som også mener, at 10 Gbps LAN er for dyrt på nuværende tidspunkt har ASRock fundet en fornuftig mellemvej, der stadig giver os mere end almindeligt godt gigabit netværk. Med Aquatia netværket har ASRock nemlig klemt en 5 Gbps netværkschip ned under hjelmen på ASRock Fatal1ty X370 Professional Gaming bundkortet.

 

 

I det ene hjørne har ASRock også anbragt et par finurligheder, som slutbrugeren kan fornøje sig med. Her er der blandt andet tale om en power- og resetknap samt et debugging LED. Derudover gemmer X370 Professional Gaming også på så meget som 10 SATA3 porte, så der er plads til masser af SATA enheder.

 

tweak_dk_asrock_fatal1ty_x370_gaming_atx_bundkort_14

 

På I/O delen finder vi de mest gængse funktioner, som efterhånden er standard i alle bundkort. Derudover har vi også en Intel 802.11ac Wi-Fi NIC, hvorved vi også kan bruge bundkortet på nettet trådløst.

 

Pris

 

 

I kan også læse om ASRock Fatal1ty X370 Professional Gaming på ASRocks hjemmeside, hvis I klikker på banneret herunder.

 

tweak_dk_asrock_logo

 

Konklusion

 

Da dette er undertegnedes første AMD Ryzen bundkort test, har jeg desværre ikke så meget at sammenligne med, men der skal dog ikke herske nogen tvivl om, at ASRock har leveret en af de virkelig tunge X370 drenge til os i denne omgang. ASRock Fatal1ty X370 Professional Gaming har leveret en solid præstation med masser af fede onboard komponenter og rigtige mange RGB funktioner til enhver smag. Desuden har ASRock lige presset citronen lidt ekstra ved at give os 5 Gbps netværk med deres Aquatia chip. Prismæssigt må man nok sige, at Fatal1ty X370 Professional Gaming ligger i den tunge ende, hvilket også vil skræmme mange, men man får her også rigtig meget for sine penge. Til slut vil jeg gerne sende ASRock ud af døren med en flot score på 9 og en Great Product Award.

 

Godt:

  • Godt designet
  • Strategisk god placering af fan headers
  • Formidabelt lydsystem
  • 5 Gbps LAN chip
  • RGB LED's til enhver smag

Knapt så godt:

  • Prisen vil ramme nogen hårdt

Læs flere anmeldelser af bundkort HER

 

English summary

 

Since this is my very first Ryzen motherboard review I don't have much to compare with but I will have to say, that ASRock have delivered one of the heavy X370 boards to us in this round. The ASRock Fatal1ty X370 Professional Gaming have delivered a solid performance with a lot of cool onboard components and a lot of RGB functions for any taste. Furthermore ASRock have pushed things a little further with their Aquantia network chip that delivers 5 Gbps LAN. Looking at the price there is no doubt that the ASRock Fatal1ty X370 Professional Gaming motherboard are at the very high end which will scare many. But you do get a lot of value for your money. Finally I will award ASRock with a score of 9 and a Great Product Award.

 

Score: 9 + Great Product Award

 

tweak_dk_asrock_fatal1ty_x370_gaming_atx_bundkort_05

Vores partnere