De tekniske Specifikationer:
Z690 AORUS Master fra Gigabyte kommer i en sort æske. På fronten har vi Aorus logo i hjørnet, og selve navnet på bundkortet i bunden. Vi har også midt på kassen et stort Aorus logo i forskellige farver. Udover det får vi information omkring at bundkortet kommer med PCIe 5 og understøtter DDR5. Under det har vi mærkater på at bundkortet understøtter generation 12 intel CPUerne og den kommer med chipset Z690.
På bagsiden bliver vi mødt af lidt flere informationer. Vi har blandt andet en komplet specifikationsliste af selve bundkortet. Ved siden af det har vi avanceret thermisk design, som skal være med til at holde bundkortet køligt, understøttelse af DDR5 RAM, PCIe 5.0 og WiFi 6e som kan køre på 6GHz båndbredde.
Z690 Aorus Master er dækket godt ind fra top til tå, med skjolde som skal sørge for at få varmen væk fra bundkortet. Det er også med til at skabe designet på bundkortet, og bliver kombineret af Aorus logoet sammen med teksten.
Z690 Aorus Master kommer med en 19+1+2 faset digital power design, det gør at vi ender på 105A power stage, hvilket åbner op for at kunne klare lidt større overclockinger på Intel CPU’en, hvis det ønskes.
Tager vi et kig på PCI-e indgangene har vi én PCIe Gen 5.0 x16 sokler. Vi har også to PCIe Gen 3.0 x16 sokler, som kører på x4. Den først sokkel er ekstra forstærket. Den første 3.0 sokkel bliver deaktiveret hvis M2C_SB fra M.2 indgange bliver brugt.
DIMM soklerne bruger Dual Channel DDR5 RAM, og Z690 Aorus Master giver mulighed for helt op til 128 GB non-ECC, med en maksimal frekvens på 6400 MHz. Soklerne er blevet forstærket, og testet til at kunne klare overclocking.
Z690 Aorus Master er blevet forsynet med Realtek ALC 1220, men udover det har Gigabyte også allieret sig med ESS Sabre for at installere en ES9118 DAC på bundkortet. Det skal være med til at give brugeren den bedste lydoplevelse, og sørge dit headset eller anlæg udnyttes bedst muligt.
Vi har som fem M.2 sokler, fire af dem understøtter PCIe gen 4.0 og den sidste understøtter PCIe Gen 3.0. Hvis man vælger at bruge den første M.2 slot, vil harddisken trække fra CPUen, hvor resten vil bruge chipsettet på bundkortet. Udover det har vi også seks SATA indgange som kan bruges.
Z690 Aorus Master har forudinstalleret I/O skjold, her bliver vi forsynet med ni USB-A indgange, to USB-C, displayport, Wi-Fi 6e stik, indgange til lyd og 10G LAN indgang.
Pris
Z690 Aorus Master fra Gigabyte har jeg kunne finde til 3.718, - DKK. Hvilket godt kan virke til at være i den dyre ende af skalaen.
Hvis du ønsker at læse mere om Z690 Aorus Master fra Gigabyte, kan du klikke på banneret ovenfor.
Konklusion
Vi er nået til slutningen, og Z690 Aorus Master kommer uden tvivl med et lækkert sort design, hvor Gigabyte har gået op i at design og køling skal gå hånd i hånd. Udover det så sørger Gigabyte også for at du får rigtig meget for pengene, selvom 4000 kroner, for et bundkort godt kan skræmme mange væk, så er det stadig et bundkort, som også giver dig noget for pengene. Ikke nok med at du har masser af plads til M.2 harddiske, så får du oven i det, et bundkort som understøtter 10G LAN indgang, masser af power til overclocking, forstærket dele fra PCIe indgang til DIMM soklerne.
Skjoldene er med til at fuldende designet, men de er også med til at bundkortet ikke vil bukke under for det pres som eventuelt skulle komme ved tunge opgaver eller gaming. Hvilket også kan ses tydeligt flere steder, hvor det ikke bare er et lille skjold som er der symbolsk.
Men der er heller ingen tvivl om at Gigabyte har været nød til at spare et sted, i forhold til prisen kontra features, og her er det tydeligt at se det er ALC1220 som er blevet valgt, fremfor nyere model. Hvilket personligt for mig ikke gør den store forskel, her ser jeg mere hvordan 10G LAN indgang, kan bringe bedre stabilitet til det interne netværk, og sikre filer hurtigere bliver flyttet over, hvis resten af netværket også bliver opgraderet.
Derfor slutter testen med Z690 Aorus Master fra Gigabyte får en score på 9 ud af 10, sammen med great product. For selvom Gigabyte måske har måtte lave nogle kompromiser, så er det de rigtige de har taget, hvad angår prisen er der ingen tvivl om at Z690 Aorus Master stadig ligger sig tæt på tilsvarende modeller, men formår stadig at komme med nogle ekstra features, som kan være relevante for nogle.
Pros
Cons
Score: 9 + "Great Product" Award