MSI MPG Z590 Carbon EK X - Vandkølet bundkort

msi-carbon-ek-x-bundkort
Hvis man sigter efter et high end system med vandkøling, så kan det give god mening at vælge en bundkort, som allerede har det indregnet fra starten. Det er tilfældet med MPG Z590 Carbon EK X bundkortet fra MSI, der kommer med en monoblok fra EK Water Blocks til vandkøling af både CPU og VRM.

Et godt bundkort og solid køling er som regel en af de ting der er i centrum, hvis man er ude efter at bygge et high end system. Det gælder endnu mere, hvis man sigter efter at bruge systemet til overclocking. 


For at imødekomme de krav den slags brug kan afføde, har MSI i samarbejde med EK Water Blocks lanceret et samlet pakke, hvor du både får et bundkort og en inkluderet EK monoblock, der dækker og køler både CPU og VRM på bundkortet. Det er MSI MPG Z590 Carbon EK X, som vi i dag tager et kig på. 


Bundkortet 

Det hele tager udgangspunkt i MSI MPG Z590 Gaming Carbon WiFi. Det bundkort kan købes for sig selv helt uden EK delene. Denne version adskiller sig primært ved, at den kommer med uden de passive køleelementer på VRM delene af kortet. Det betyder, at den inkluderede monoblock er lige til at sætte på, men det betyder også, at man ikke umiddelbart vil kunne bruge bundkortet uden monoblock, da VRM delene så ville mangle køling. 

boks-ek-carbon-x.jpg

Bundkortet kommer med Intels nye Z590 chipset, så der er understøttelse for Intels 10. og 11. generations CPU'er på LGA 1200 platformen.

Der er plads til op til 128 GB RAM med officiel understøttelse op til 2933 MHz på 10. generations Intel og op til 3200 MHz for 11. generation. 

Der er i alt tre PCIe x16 slots på kortet, hvor der er understøttelse af PCIe 3.0 på de to, hvis man har en 11. generations CPU og 3.0, hvis man har en 10. generations CPU. Det sidste 16x slot er PCIe 3.0 hele tiden på samme måde som de to PCIe x1. 

sata-stik-msi-carbon-z590.jpg

På lager siden er der i alt seks SATA 6Gb/s porte til alm 2,5” eller 3.5” SSD eller harddiske. Derudover er der tre M.2 pladser på kortet, som dog også varierer alt efter hvilken CPU man anvender. Den ene har man adgang til hvis man bruger en 11. generations CPU og den understøtter PCIe 4.0 x4. Hvis man er på en 10. generations CPU så har man dog kun adgang til to M.2 pladser, der så understøtter PCIe 3.0 x4. 

pci-e-power.jpg

Kortet har to otte pins stik til CPU strøm, så man er sikret rigeligt strøm til det meste. Som en tilføjelse er der dog også et seks pins stik i bunden af kortet. Det forsyner kortet med ekstra strøm til PCIe slots, hvis man fx har planer om at lege med ekstrem overclocking af grafikkort. 

Af tilslutninger er der internt, ikke overraskende, god understøttelse for vandkøling, med ikke mindre end otte fire pins blæser stik. De er praktisk fordelt hele vejen rundt langs kanten på kortet, så der er gode muligheder for tilslutning. En er blæsertilslutningerne er specielt indrettet til pumpetilslutning. 

m2-slots-carbon-ek-x.jpg

Der er også fire interne USB tilslutninger. Der er to USB 2.0 Type A, en USB 3.2 Gen 1 Type A og en USB 3.2 Gen 2 10Gbps Type C tilslutning.

Endeligt er der naturligvis også tilslutninger til det uundgåelige bling. Der er to alm. RGB tilslutninger og to digitale Rainbow RGB tilslutninger. Det sluttes af med muligheden for at koble Corsairs RGB LED system direkte sammen med bundkortet, så det hele kan styres samlet.

tilslutninger-msi-z590-carbon-ek-x.jpg

Tilslutningerne på bagsiden er et fint mix af fire USB 2.0 to USB 3.2 Gen 1, tre USB 3.2 Gen 2 og et enkelt USB 3.2 Gen2x2 Type C. Oven i det kommer både HDMI og DisplayPort muligheder til onboard grafik, 2,5G LAN samt tilslutninger til lyd, WiFi og Bluetooth. 

vrm-msi-carbon-ek-x.jpg

MSI har haft fokus på high end brugerne med høje krav til deres hardware. Kortet kommer med et 16+1+1 power design med Smart Power Stage op til 75A. 


LÆS OGSÅ: Kæmpe guide: Sådan holder du din computer kølig


EK Water Blocks tilbehør

Ud over MSIs arbejde med selve bundkortet er det EK Water Blocks der leverer den monoblock, der skal stå for køling af CPU og VRM delen på bundkortet. 

ek-monoblock.jpg

Det er en tung moppedreng lavet af nikkel belagt kobber, i samme stil som alle EKs øvrige monoblocks. Den er lavet i et design, som matcher bundkortet så der kommer til at være sammenhæng hele vejen rundt. Der er endda blevet plads til en integreret flow indikator. 

ek-loop-accesories.jpg

Sammen med monoblocken får man også alt, hvad man ellers skal bruge af monteringsudstyr. Som en ret lækker bonus får man også en EK-Leak tester med til MSI MPG Z590 Carbon EK X. Den giver muligheden for at teste om systemet er tæt, før man fylder væske på. Det er en del, der i sig selv koster omkring 350 kroner, hvis den skal købes for sig selv. 

ek-leektester.jpg

Det er dog vigtigt at huske på, at tingene som er inkluderet i pakken til MSI MPG Z590 Carbon EK X ikke kan stå alene. Det kræver, at man enten allerede har eller køber yderligere vandkølingsudstyr. Der skal bruges en pumpe, en radiator, fittings og slange eller hard tubing, før man kan samle et komplet system.


Installation

Selv om EK selv skriver at installationen kun skal foretages af “expert users”, så skal man dog ikke lade sig skræmme. Der er ingen tvivl om, at custom vandkøling kræver en del mere end at samle en standard PC. Der er unægtelig en vis risiko forbundet med at kombinere vand med hardware. 

coldplate-msi-carbon-ek-x.jpg

Når det er sagt, så er det dog relativt ligetil, så længe man har skruet hænderne nogenlunde fornuftigt på og arbejder sig metodisk frem. Det er en rigtigt god ide at planlægge godt forud for installationen, og dobbelttjekke at man har alt hvad man skal bruge. 

Til vores opsætning her har vi ud over MSI MPG Z590 Carbon EK X sættet også brugt En EK Quantum Kinetic pumpe/reservoir kombination, en EK-CoolStream SE360 radiator sammen med 3 EK Vardar X3M D-RGB blæsere og EK Quantum Torque fittings til et soft tubing setup.

Følger man vejledningen burde det meste være ret ligetil. Den mest besværlige del af den process var at klippe de inkluderede thermal pads til inden monoblocken skulle installeres. 

thermal-pads-on-vrm.jpg

Hele processen blev også gjort lidt lettere og en anelse mindre nervepirrende af den EK-Leaktester, som kommer med i sættet. På den måde er det hurtigt og let at teste, om det samlede loop holder tæt. 

leek-tester-ek.jpg

Det betød at jeg i løbet af omkring to timer var klar til at tage systemet i brug. Det meste af den tid var egentligt bare ventetid. Jeg satte tryk på systemet med en inkluderede EK-Leaktester og lod det stå en times tid. Da der ikke var noget fald i trykket, kunne jeg roligt fylde væske på systemet. 

ek-waterblocks-dele.jpg

Efter systemet var oppe og køre var det også muligt at se den RGB LED integration, som naturligvis er en del af monoblocken fra EK. Det er helt i tidens trend digitale RBG LED muligheder, så de kan tilpasses stort set som man har lyst, og matcher resten af RGB produkterne fra EK Water Blocks. 

monoblock-rgb-msi-ek-x.jpg

Der er også integration med de digitale RGB LED muligheder på MSI MPG Z590 Carbon EK X bundkortet. Det hele synkroniserede smukt sammen for en god effekt, på tværs af både EK dele og bundkortet. RGB lyset kan naturligvis kontrolleres fra MSIs software, så man kan indstille det hele med lige nøjagtigt så meget eller så lidt RGB bling som man har lyst til.

Ydelse

Det er naturligvis ikke nok at se godt ud. Man skal også kunne yde, specielt når det handler om vandkøling. Så jeg testede også hvordan monoblocken fra EK klarede den opgave. Processoren i systemet var en Intel Core i9 10900K processor med 10 kerner og 20 tråde. Jeg satte CPUen under en fuld belastning via OCCT softwaren. Den var sat på Extreme indstillingen for at belaste systemet mest muligt. Den stresstest lod jeg køre i omkring 45 minutter, for at sikre mig at vandkølingsloopet var helt temperaturmættet. 

rgb-ek-carbon-x.jpg

Efter 45 minutter havde temperaturen stabiliseret sig på 62 grader. Det er bestemt et resultat man kan være tilfreds med på et system med 10 kerner og 20 tråde under fuld belastning. Specielt taget i betragtning, at Intels 10900K CPU ikke ligefrem er kendt for at være specielt energieffektiv, og dermed en en relativt varm CPU at skulle køle. 

Ydelsen på en vandkølet løsning, vil naturligvis altid afhænge af resten af systemet. Størrelsen på radiatoren eller radiatorerne sammen med blæserhastighed og den generelle opsætning i et kabinet, vil alt sammen have indflydelse på resultatet. Så de resultater jeg har haft her er kun vejledende, men de viser på en ret god måde, hvor godt potentiale der er i en vandkølet løsning af den her type. 

ek-pump.jpg

Hvis man har planer om at bygge et vandkølet system og alligevel skal ud at handle delene til et custom loop, så kan et bundkort som MSI MPG Z590 Carbon EK X være et godt sted at starte. Med en af de mest centrale dele i systemet og tilhørende monoblock på plads, har man et godt udgangspunkt at bygge videre fra. 

Læs mere om MSI MPG Z590 Carbon EK X bundkortet hos MSI og EK Water Blocks

Vores partnere