GeForce RTX 3080 release, pris og specifikationer

tweak_dk_amd_radeon_vii_7_nm_graphics_card_05
NVIDIA’s Turing grafikkort har været på markedet i næsten to år på nuværende tidspunkt, så spekulationer om lanceringen af Nvidia GeForce RTX 3080 tager til i styrke. NVIDIA har endnu intet officielt meldt ud, men diverse leaks peger i retning af en snarlig lancering af GeForce RTX 3080. I denne artikel samler vi op på alle de saftige detaljer..


Blandt de hotteste emner om GeForce RTX 3080, er hvilken arkitektur NVIDIA kobler på RTX 3080 grafikkortet. De fleste istemmer, at Ampere bliver fundamentet for NVIDIA’s GeForce grafikprocessorer.

NVIDIA har tendens til at frigive nye grafikarkitekturer for professionelle og datacentre inden de frigiver nye GPU’er til konsumer segmentet, som de gjorde, da NVIDIA Volta gik forud for Turing.

Det forhindrer naturligvis ikke rygtemøllen i at selvsving. Derfor har vi samlet alle RTX 3080 rygterne på ét og samme sted. Efterhånden som der kommer flere next-gen Nvidia GeForce grafik-rygter til, vil vi løbende opdatere denne artikel, så du altid kan nøjes med at kigge samme sted for at holde dig opdateret.

gigabyte_rtx_2060_gaming_oc_fans.jpg.jpg


Læs også: Bedste 1440p grafikkort 2020

Læs også: Radeon Image Sharpening & Anti-Lag: TEST

Læs også: GIGABYTE Radeon RX 5700 XT AORUS 8GB GDDR6: TEST

Hvornår frigives GeForce RTX 3080 

Tidligere er Nvidia GeForce serierne kommet med omkring to års mellemrum. For eksempel frigav NVIDIA GeForce GTX 1080 tilbage i maj 2016, hvor GeForce RTX 2080 fulgte efter i august 2018. Tiden mellem GTX 980 og GTX 1080 var lidt kortere, hvor førstnævnte grafikkort ankom i september 2014.

Derfor konkluderes der ofte på, at der er et nyt sortiment af grafikkort hvert andet år.

Lige nu antyder jungletrommer, at vi præsenteres for næste GeForce series under GTC eller GPU Technology Conference i marts. De sidste par år har denne konference dog drejet sig om datacentre og produkter henvendt til de professionelle - herunder AI og intelligente biler/smart cars. Vi forventer, at dette vil være det samme i 2020. 

Derfor kunne man ”frygte”, at Nvidia Ampere får scenetid i et andet format end GeForce, og dermed udsættelse af GeForce RTX 3080 til stationære. 

Nvidia Volta optrådte under dette show tilbage i 2018, men det var udelukkende bag Quadro og Tesla kort. Vores gæt er, at hvis Nvidia vil annoncere sin næste generations grafikkort til spil, vil det enten finde sted på Computex 2020 eller E3 2020, svarende til hvordan AMD håndterede det i 2019 med Navi.

Hertil kommer usikkerheden om navngivningen, da RTX 3080 er navngivet blandt rygterne. 


Læs også: Grafikkort - Hvilket mærke er bedst?

gigabyte_gtx_1660_gaming_oc_parts.jpg


RTX 3080 pris

Eftersom vi er så langt væk fra en potentiel GeForce RTX 3080 udgivelse, har vi selvfølgelig ingen idé om, hvor meget RTX 3080 vil koste. Men det betyder ikke, at vi og andre medier får tankemylder.

Nvidia Turing grafikkort oplevede en markant prisforhøjelse over Pascal- forgængeren, og vi ville næsten forvente, at det samme ville ske med lancering af GeForce RTX 3080 grafikkortet. Tidligere rygter omtaler en mere spiselig pris, men endnu engang er intet officielt meldt ud fra NVIDIA. 

Andre rygter peger i retning af grafikkortene vil blive fremstillet ved hjælp af Samsung 7nm EUV (ekstrem ultraviolet) proces, men endnu en gang må vi anmode om et vist forbehold for falske nyheder.

Læs også: GeForce RTX 3080 release, pris og specifikationer

En ting, der absolut skal tages i betragtning, når vi taler om RTX 3080 prisen, er 'Big Navi'. Da Nvidia Turing ramte gaderne var det dybest set lammende for AMD på grafikkorts-fronten. Selv da Team Red sendte Radeon VII på markedet i februar 2019, nående AMD ikke RTX 2080 til sokkeholderne.

tweak_dk_amd_radeon_vii_7_nm_graphics_card_04.jpg


Siden er krigen mellem de to kamphaner ikke blevet mindre, 

Både Radeon RX 5700 serien og Radeon RX 5600 XT har fået Nvidia til at sænke priserne som svar, og truslen om 'Big Navi' angiveligt slår RTX 2080 Ti med 30%, kunne tvinge NVIDIA til at sænke sine priser for at kunne modstå AMD’s frembrusen på GPU fronten. 

På nuværende tidspunkt har vi ingen officielle indikationer om, hvordan RTX 3080 prissættes, før vi ser Nvidia løfte sløret - eller i det mindste indtil mere markante leaks rammer overfladen.

grafikkort_sammenligning_alle_rtx_2080ti_kort.jpg


RTX 3080 specifikationer

Endnu en gang må vi ty til rygtemøllen, når det omhandler formodede RTX 3080-specifikationer. Dog går visse RTX 3080 specifikationer igen fra gang til gang. Alle synes at være enige om, at RTX 3080 bygges på 7nm samt RTX 3080 bliver hurtigere end RTX 2080.

Sidstnævnte virker også lige til højrebenet, da det ville være et ulogisk træk for NVIDIA, at frigive nye grafikkort, hvis ikke de bragte overall bedre performance med til bordet. Hvor meget hurtigere er så spørgsmålet.

7nm fremstillingsprocessen, er et meget mere interessant aspekt. Hvis du har fulgt AMD vs Intel smackdown de sidste år, vil du sandsynligvis være opmærksom på, at en af de ting, der har holdt AMD på toppen af CPU-verdenen, er det faktum, at det har været i stand til fuldt ud at indsluse 7nm processen, mens Intel, når det kommer til stationære, sidder fast på 14nm. 

gigabyte_gtx_1660_gaming_oc_chip.jpg

Hvis NVIDIA er i stand til at hive 7nm fremstillingsprocessen i spil til RTX 3080, vil AMD være presset til at komme med et ret banebrydende modspil – hurtigt. 

Hvis disse rygter holder vand, ville det betyde, at NVIDIA kunne øge ydeevnen markant - op til 50% ifølge rygter - samtidig med at styrke effektiviteten markant. Når det kombineres med DLSS, som absolut vil være en del pakken uanset hvilket grafikkort NVIDIA præsenterer, kan det potentielt føre til, at 4K grafikkort bliver tilgængelige i mellemklassen for første gang nogensinde.

Vi er allerede præsenteret for mere specifikke spec-leaks fra KittyCorgi, der antyder, at NVIDIA’s næste generations flagskib potentielt kan komme med op til 20 GB VRAM. Selvfølgelig er der tale om et leak, som skal tages med forbehold, men det kan potentielt bevise flere mediers teori om, at den next-gen grafikarkitektur, som Nvidia annoncerer, bliver forbehold professionellem og datacentre i første omgang.

KittyCorgi RTX 3080.JPG

For eksempel bygges Quadro RTX 6000 24 GB GDDR6, som igen passer som fod i hose med ovenstående leak fra KittyCorgi.

Der tales sågar om, at disse lækkede specifikationer sigter mod nye Nvidia Quadro eller Tesla grafikkort, eller måske endda opfølgningen på NVIDIA Titan V. 

Vi følger op, så snart nye informationer støder til.


Source & Image credit:
KittyCorgi, Techpowerup