Hvilken type urglas skal man vælge?

01_glastype_urvaerk_ridsetest
Når vi snakker urglas, så er der især to typer, som man ser nævnt flere gange. Men hvad er forskellen egentlig?

ditur_logo.jpg

Sponsoreret indhold: Denne artikel er lavet i samarbejde med Ditur.dk

Helt firkantet set ser man på mineralglas og safirglas, når man snakker om valg af ordentligt glas til dit ur. Men hvad betyder det så for dig, når du skal vælge ur? Faktisk findes der også en mellemting, hvor man kombinerer det bedste fra begge lejre og anvender safirbelagt mineralglas. Er vi ovre i ure til børn eller meget billige voksenure, så kan de endda også fås med plexiglas, der også kaldes Hesalite glas. Fordelene ved Hesalite er, at det er et meget billigt produkt, og mindre ridser kan poleres væk.


Vickers Hårdhed forklaret

Hårdheden i glas måles blandt andre på en Vickers skala, hvor messing ligger i området 75-100, og en diamant har en score på 10.000. Jo højere et element kommer op på listen, jo mere resistent er det overfor ridser. Testen er opfundet i 1921 af Robert L. Smith og George E. Sandland, og den fungerer ved at et stempel presses ned i materialet for at måle, hvor langt det kan presses ind. Resultatet vises i Pascal, men det skal ikke forveksles med tryk, som man normalt tænker på. Derfor er det også oversat til sin egen værdi HV, men det kan oversættes til Pascal i forholdet 1:1.

Megir Aviator Steel Black


megir_aviator_steel_black Vickers skala

Første ur på listen er et Megir Aviator Steel/Black, som sælges hos Ditur.dk. Uret er med kvartsurværk og udstyret med mineralglas. Mineralglas laves typisk ved at varmebehandle almindeligt glas så det hærdes på samme måde, som man laver hærdet glas til vinduer og lignende.

Megir Aviator Steel/Black

Mineralglas har en hårdhed mellem 500 og 800 HV på Vickers skalaen, og det er derfor ret hårdført overfor ridser. Dog skal man ikke forvente, at det er ridsefrit, selvom mange antager, at det vil være det. En klar ulempe ved mineralglas er, at hvis det får ridser, så nedsættes dets stabilitet, og det risikerer at splintres, ligesom almindeligt hærdet glas gør ved stød. Derudover kan mineralglas ikke poleres ved ridser. En klar fordel ved mineralglas er, at det kan bues under opvarmningen, og det giver flere muligheder med æstetikken.

Studsgaard Chronograph Blue/Steel/Gold

Studsgaard Chronograph Blue/Steel/Gold

Næste model i rækken er Studsgaard Chronograph, som også kan erhverves hos Ditur.dk. Det er også med kvartsurværk, og det er lavet med safirbelagt mineralglas. Her får man pludselig kombineret fordelen ved hærdet glas med en belægning med safirglas. Det hæver styrken i glasset i forhold til mineralglas, hvorved det giver flere muligheder med uret.

Studsgaard Chronograph

Med safirbelægningen har glasset pludselig en hårdhed mellem 1000- og 1200 HV på vickers skalaen. Fordelen ved denne glastype er de æstetiske fordele ved mineralglasset kombineret med safirglassets hårdhed. Ulempen er, at det ikke er lige så hårdt som rent safirglas, fordi safirdelen ikke er lige så tyk, og mineralglasset stadig er sårbart overfor stød med skarpe genstande.

Dissing Diver Steel/Blue

Dissing Dive safir

Sidste ur i rækken er fra Dissing serien. Dissing Diver serien er alle med rent safirglas, og de kan også købes hos Ditur.dk. Diver-serien er også med kvartsurværk. Safirglas er mere stift end mineralglas, og det kan ikke bues på samme måde. Safirglas er lavet af aluminiumoxid, der krystalliserer ved opvarmning til meget høje temperaturer. Det gør glasset cirka 7 gange stærkere end stål i samme tykkelse.

07_dissing_safirglas.jpg

Safirglas er som nævnt et meget hårdt materiale, og det har en score på 2200-2300 HV på Vickers skalaen. Rent safirglas er meget stift, og det kan ikke formes på samme måde som mineralglas. Til gengæld splintrer det sjældent, hvis ikke den rigtige betegnelse endda er aldrig. Safirglas er dyrere at producere end mineralglas, og derfor ses det oftest på ure i den højere prisklasse, selvom man dog kan købe ure for under 1000 kroner hos Ditur.dk med safirglas. Denne type glas har tendens til genskin, og derfor overfladebehandles glasset også, så det ikke skinner i øjnene på brugeren, når man tjekker klokken i dagslys.


Hvad egner de forskellige glastyper sig til?

Mineralglas og safirbelagt mineralglas

Mineralglas og safirbelagt mineralglas er som nævnt ikke så stærke, og derfor egner de sig bedst i scenarier, hvor man arbejder i kontormiljøer eller lignende ansættelser. Grundet sårbarheden overfor stød udgør mineralglas sig som et dårligt valg overfor den travle håndværker eller den meget aktive naturmand/dame, som ynder at klatre i bjerge eller vandre i skoven i timevis. Det safirbelagte mineralglas er dog stærkere, og det kan godt klare mindre stød. Men belægningen er kun så tyk, og man skal stadig overveje, hvad man vælger at bruge sit ur til, hvis man vælger at gå denne vej, når man vælger ur.

10_safirglas_safirbelagt_mineralglas.jpg

Er man fuldtidshåndværker, hvor ens ur vil komme ud for lidt af hvert gennem tiden, så er safirglasset altså at foretrække, når det kommer til holdbarhed. Safirglasset kan tåle rigtig meget, og en tur i lommen med en håndfuld skruer har ikke vist sig at have nogen indvirkning imod glasset. Her har vi også fremvist det safirbelagte mineralglas for at understrege værdien heraf. Man kommer ikke lige så langt med denne type glas, men det kan godt stå igennem noget, før det går til. Som håndværker eller andre hårde fag, hvor det kan blive udsat for lidt af hvert, kan vi altså ikke anbefale mineralglas.


Er safirglas ridsefrit?

11_safirglas_diamant_haardt_glas.jpg

Med ovenstående artikel kan man nemt få tanken om, at safirglas ikke kan ridses? Men er det så egentlig tilfældet? Er safirglas så stærkt, at det ikke kan lade sig gøre at ridse overfladen? Selvfølgelig er det ikke det. Men det er væsentligt hårdere end stål og fire gange så hårdt som mineralglas samt modstandsdygtig overfor stød. Så det skal nok stå en brat igennem hårdt slid, før det tager skade.

ikke_ridsefrit.jpg

I min tid som håndværker har jeg brugt dette Samsung Galaxy Watch 46 mm smartwatch, som også er med safirglas.  En dag havde jeg klippet noget armeringsstål over, og i forbindelse med arbejdet kom jeg til at køre urskiven over enden af armeringsstålet. Her mødte det ellers meget stærke safirglas, som ellers har overlevet rigtig meget gennem tiden, altså sin overmand og fik en ret tydelig og træls ridse. Som med de andre glastyper, kan glasset ikke poleres, fordi det er overfladebehandlet mod genskin.

Vi håber, at denne artikel har givet et godt indblik i, hvad de forskellige glastyper er, og hvad deres fordele eller ulemper er i forhold til din hverdag.

Vores partnere