Steelseries Prime og Prime Mini test

Steelseries_Prime_PrimeMini_side_by_side
I en tid, hvor de fleste producenter downscaler deres mus, har Steelseries med Prime valgt at gå den modsatte og vej og har i Prime lavet noget nær den største mus på markedet. Det lykkedes dog stadig at holde vægten på et forholdsvist imponerende lavt niveau med 69 gram for Prime og 61 gram for Prime Mini

Specifikationer 

Lad os starte med at kigge på hvad Steelseries skriver om musene på deres hjemmeside:

 • Type: Kablet (aftageligt) gamermus
 • Materiale: ABS polycarbonate
 • Coating: VDI30 tactile microtexture
 • Sensor: SteelSeries TrueMove Pro
 • CPI: 100-18000
 • IPS: 450 på SteelSeries QcK overflader
 • Maksimal acceleration: 50G
 • Polling rate: 1000 Hz
 • Hardware acceleration: Ingen
 • Grip Style: Palm, Claw eller fingertip greb
 • Form: Ergonomisk højrehånds
 • Antal knapper: 6
 • Kontakt type: Prestige OM™ optical magnetic switches (100 M kliks)
 • RGB-lys: Ja, 1 zone
 • Vægt: 69 gram for Prime, 61 gram for Prime Mini
 • Dimensioner:
  • Prime: L 125.3 mm x B 67.9 mm x H 42.4 mm
  • Prime Mini: L 120.3 mm x B 66.2 mm x H 40.7 mm
 • OS support: Windows, Mac, Xbox, Linux
 • Software: SteelSeries Engine 3.15.1+

Design 

Det største selling point for Prime og Prime Mini er så vidt jeg kan se formen på musene. Faktisk reklamerer Steelseries med at formen er udviklet i samarbejde med "the world’s top esports pros" for at opnå et letvægts design, der minimerer "hand fatigue" under brug. Jeg har dog ikke umiddelbart kunne finde nogle pro spillere, der bruger enten Prime eller Prime Mini og Valde, Karrigan og Twistzz, som er afbilledet på hjemmesiden brugte alle sammen en anden mus, da jeg sidst så dem spille turnering.

Som sagt, så er Steelseries Prime en stor mus, og selvom den kun er 125 mm lang, så er den så høj, at den fylder hele hånden. Faktisk vil jeg gå så vidt at sige, at Steelseries lyver, når de påstår at Prime kan bruges til andet end palm grip, om ikke andet, så skal man i hvert fald have en meget stor hånd og virkelig ville det, hvis man skal fingertip eller claw grippe den store udgave. Prime Mini er en mindre udgaver af samme form, men den har ikke bare været i tur i tørretumbleren, den er tilpasset, så den matcher design principperne for Prime. Prime Mini giver med sin mindre størrelse væsentligt større frihed til at holde musen som man har lyst til.

En af Steelseries' nøgle funktionaliteter ved Prime og Prime mini er deres aftagelige "Super Mesh" kabler, som på Prime har USB-Mini stik og på Prime Mini har USB-C stik. Disse vender vi tilbage til i testen.

Steelseries_Prime_bottom_view.JPEG

Prime kommer med "almindelige" sorte skates, mens Prime Mini kommer med 100 % PTFE skates. Det er tydeligt at Prime Mini blev lanceret nogle måneder efter Prime, når man ser på USB-C stikket og materialevalget til skates. Prime Mini har væsenligt bedre skates end Prime.

Steelseries_PrimeMini_bottom_view.JPEG

Software 

Steelseries engine er blevet indlemmet under Steelseries GG, som er en noget større Software pakke end jeg finder nødvendig til en mus. Heldigvis gemmer både Prime og Prime Mini profiler direkte på musen, så man kan indstille i Steelseries Engine og glemme alt om softwaren igen, hvis man ikke har brug for den. Jeg kommer ikke til at gå i detaljer med Steelseries GG, men blandt andet tilbyder Steelseries GG mulighed for at lave clips af ens gameplay og samtidig kan Steelseries bruge Steelseries GG som reklamesøjle for deres andre produkter. Personligt synes jeg ikke der er behov for flere software pakker, der kan tilbyde game capture, især ikke eftersom både AMD og NVIDIA tilbyder det til deres grafikkort.

SteelseriesGG_software_homepage.png

Steelseries Engine er godt nok indlemmet i Steelseries GG, men heldigvis har Steelseries ikke ændret på deres Engine software og den fungerer som den altid har gjort og dermed upåklageligt.

Steelseries_engine_software.png

Der er de sædvanlige muligheder for at remappe de forskellige knapper, indstille CPI levels, polling rate og RGB lyset i musehjulet. Det eneste Steelseries mangler at tilbyde er indstilling af Lift Off Distance, men deres TrueMove Pro sensor virker som den skal, så det er ikke noget, der trækker helt vildt ned. Steelseries Engine er meget set-and-forget, hvilket er som det skal være efter min mening.

Test 

Jeg har brugt Prime og Prime Mini til både arbejde og spil i en uges tid, hvor jeg har skiftet mellem de to mus. Man må sige at Steelseries har gjort et godt arbejde med deres ergonomiske form og både Prime og Prime Mini er yderst komfortable at bruge. Sensoren og knapperne virker som de skal, selvom tommerfingerknapperne på begge mus er mushy som på mange andre gaming mus. De kan sagtens bruge til kontorbrug, men de efterlader en del at ønske i forhold til "rigtige" kontormus. Jeg har en ret stor hånd, men jeg må indrømme at Steelseries Prime ret hurtigt fik lov at blive på skrivebordet ved arbejdscomputeren, da formen simpelthen er for stor til min smag. Er man til Micrsoft IntelliMouse 3.0 eller andre store ergo mus, så kan formen på Prime være et rigtig godt bud. Jeg foretrækker generelt et afslappet claw grip og der passer Prime Mini klart bedre til mig. Den mindre form giver en helt anden frihed til at holde musen, som jeg savnede ved den større Prime.

Steelseries Prime og Prime Mini kører begge med Steelseries' Optical Magnetic switches, som i følge Steelseries minimerer lag og optimerer responsivitet. Om det er rigtigt, har jeg ikke udstyret til at måle, men de virker rigtig godt og implementeringen fejler heller ikke noget. De primære knapper har en passende mængde post- og pre-travel og der er heller ikke slør fra side til side. Musehjulet er også rigtig godt med en behagelig gummioverflade, tydelige men stille steps og en udemærket følelse, når man trykker på det. Alt i alt er byggekvaliteten helt i orden på både Prime og Prime Mini.

Steelseries_Prime_bottom_view.JPEG

Jeg er vant til at mine gaming mus bruger 100 % PTFE skates, såsom Corepads, og der er jeg ikke imponeret over de skates som Prime kommer med. Prime Mini har derimod rigtig gode skates ud af boksen. I en tid, hvor selv Zowie er begyndt at inkludere 100 % PTFE skates i pakken, så jeg er rimelig skuffet over at Steelseries ikke har valgt at gøre det samme med Prime.

Steelseries_PrimeMini_bottom_view.JPEG

Hvor formen på Prime og Prime Mini er rigtig god, så stiller jeg mig uforstående overfor deres valg af kabel, som Steelseries endda prøver at promovere som en feature og værende "tournament ready"; som de skriver på deres hjemmeside: "And this cable is detachable for when you’re on-the-go to your next tournament." Mit problem med kablet er at både Prime og Prime Mini er en lille smule "front heavy" uden kablet og med vægten af stikket, føles det lidt som at sætte et blylod i enden af musen og kablet ødelægger hele balancen i musen.

Steelseries_Prime_with_detachable_cable.JPEGFaktisk vil jeg gå så vidt som at sige, at kablet decideret negerer de andre positive ting ved musen og gør den uegnet til FPS spil. Samtidig køber jeg ikke Steelseries marketing om at det skal være en feature. Både Prime og Prime Mini findes i en trådløs udgave, som vi desværre ikke har fået til review. Jeg har en kraftig mistanke om at det Steelseries forsøger at markedsføre som en feature, i bund og grund handler om at minimere produktionsomkostningerne, fordi de så kan bruge nøjagtig samme støbeform til den kablede og den trådløse udgave af musene. Det er et virkelig ærgeligt valgt efter min mening og ødelægger faktisk musene for mig. Det er ekstra ærgeligt fordi alle andre aspekter af musene er positive.

Steelseries_PrimeMini_Cable.JPEG

Pris 

Begge mus står til 549,- kr. på Steelseries egen hjemmeside og det gør dem faktisk forholdsvist dyre i forhold til hvad man får. Som jeg ser det, er den nærmeste konkurrent Zowie EC-serien som koster nogenlunde det samme i den nye udgave, som har bedre kabel og kun vejer marginalt mere i forhold til størrelsen. Samtidig kommer EC-serien med begge slags skates.

Konklusion 

Steelseries har lavet en rigtig god form og en rigtig god mus. Desværre har de valgt at implementere et aftageligt kabel, som ødelægger musen som gaming mus. Det er faktisk rigtig ærgeligt, for Prme og Prime Mini er i alle andre aspekter en rigtig god ergonomisk fps gaming mus. Jeg håber rigtig meget at få den trådløse udgave af de to til test, for at prøve at spille med musene uden et lod i spidsen af dem.

Godt: 

 • Fejlfri sensor
 • God ergonomisk form i to størrelser
 • Skates på Prime Mini
 • Byggekvalitet
 • Set-and-forget software

Skidt:

 • Aftageligt kabel, der fungerer som lod i spidsen af musen
 • Skates på Prime

Vores partnere