Razer DeathAdder 10 mio. jubilæum

razer_deathadder_chroma
Det er knapt 13 år siden i midten af december 2006, at den første udgave af Razer DeathAdder musen udkom.

Musen, der dengang var prissat til ca. 400,- DKK (ca. 500,- i nutidens valuta), har som en af de få mus på markedet overlevet tidens tand og er stadig i dag populær blandt gamere. Prisen er forblevet nogenlunde den samme gennem årene, mens teknologien er blevet forbedret på nærmest alle leder og kanter. Det bør derfor ikke undre nogen, at Razer netop nu kan melde, at Razer DeathAdder har rundet 10 millioner solgte eksemplarer. 

I denne artikel tager vi et tilbageblik på historien om Razer DeathAdder musen, samt et lille blik på hvor undertegnede synes musen stadig kan videreudvikles. I forbindelse med udarbejdelsen af denne artikel har vi desuden fået mulighed for at sende et par spørgsmål direkte til designerne af Razer DeathAdder musen, hvilket giver et indblik i processen om at forbedre den populære mus, uden at gå på kompromis med den populære udformning. 

Vi starter dog lige med en tidslinje med nogle milepæle: 

- December 2006 – Udgivelse af den første Razer DeathAdder med 3G infrarød sensor (1800 DPI) 

- 26-09-2007 – Den første licenserede udgave – Razer DeathAdder Guild Wars edition 

- 26-04-2008 – Razer DeathAdder til Mac OS X 

- 24-09-2009 – Razer DeathAdder 3500 med 3,5G sensor (3500 DPI) 

- 16-03-2010 – Udgivelse af venstrehåndet udgave af Razer DeathAdder 

- 21-11-2012 – Razer DeathAdder Expert med 4G sensor (6400 DPI) 

- 31-10-2013 – Den første Team Razer DeathAdder (Counter Logic Gaming DeathAdder) 

- 23-09-2014 – Razer DeathAdder Chroma (10000 DPI) 

- 27-09-2016 – Razer DeathAdder Elite med 5G sensor (16000 DPI) 

- 10-07-2018 – Razer DeathAdder Essential (6400 DPI) 

Musen er desuden udkommet i forskellige licenserede temaer, som vi tager et kort kig på senere. 

Da DeathAdder musen udkom i 2006 var konkurrencen på markedet for mus ikke nær så stor som den er i dag, og man skulle kigge langt efter mus designet specielt til gaming. Ergonomi var heller ikke noget man så meget af i mus beregnet til gaming, og det var derfor et af de vigtige design punkter, som designerne hos Razer havde et særligt øje til. 


razer_deathadder_2006_vs_2016.jpg


“When we initially started to design the DeathAdder, ergonomics in computermice were very much something that was associated with slower, less responsive products for long-term office use. We wanted to change that, with a product that combined the best aspects of high-performance gaming-mice with ergonomics that would allow for it to be used for hours upon hours at a time.” 

Da det samtidig var Razers første højrehåndede mus, var det desuden vigtigt, at den så i det mindste passede så godt som muligt, til så mange forskellige greb typer som muligt. 

“The Razer DeathAdder was our first righthanded mouse and its ergonomic form had to be perfect. We literally spent months iterating and perfecting the shape, while having the protypes tested by gamers with different hand shapes, grips and playstyles until we found the right balance.” 

Igennem årene er musen blevet opdateret med det nyeste teknologi og bedre materialer, som både øger holdbarheden og ydelsen, som man kan se ved bl.a. at sensoren er gået fra 1800 DPI i 2006 til 16000 DPI i den nyeste udgave fra 2016. Undertegnede har selv brugt og været utroligt glad for 2012 udgaven, der blev købt som impulskøb til et LAN-party, fordi jeg følte at jeg havde behov for at udskifte min trofaste Razer Naga. DeathAdder musen har sidenhen været mit foretrukne input device i mere end 4 år, indtil jeg skiftede til en trådløs mus. Det føltes derfor som det helt naturlige træk, at spørge designerne om der var planer om en trådløs 2019 udgave af DeathAdder musen, især nu hvor den trådløse teknologi rent faktisk er god nok til pro gaming. Desværre må vi nok vente lidt endnu, da designeren svarede at det ikke er den retning Razer vil gå med deres DeathAdder mus lige nu. 

“For now that is not a direction we have chosen to go with the DeathAdder, but we did previously release a wireless version of the Razer Mamba that shares some if the ergonomic design with the DeathAdder.” 

Det er ret tankevækkende, at det design der blev skabt i 2006 stort set er forblevet uændret. Designerne har vidst hvad de har lavet, og ramt et sweetspot med ergonomi og ydelse. Til spørgsmålet om hvilke ændringer der er blevet foretaget på DeathAdder musen siden 2006 svarer designeren, at formen er forblevet uændret, og at der i stedet for er blevet fokuseret på andre features. Der er blevet arbejdet med andre overflader, gummi greb i siderne, samt knapper til at indstille DPI’en med. Senere kom Razer Synapse software, som gav mulighed for yderligere at personliggøre indstillingerne. 

razer deathadder side by side.JPG

“With the shape and ergonomics we believe we came up with something special, and instead of changing that, we therefore focused on the other aspects of the mouse. In time that meant using new components as they became available, as well as choosing new materials, surfaces and adding side rubber grips to further improve the DeahtAdder. We also added new additions like DPI-buttons on the mouse itself, as well as allowed all users to further customized their experience through Synapse.” 

Selvfølgelig har knapperne også fået en kæmpe overhaling. Hvor Razer til den nyeste udgave har fået udviklet deres egne mekaniske knapper i samarbejde med Omron, som er en førende specialist på markedet for mekaniske gaming knapper. I 2016 udgaven af DeathAdder musen er knapperne testet til at kunne holde til 50 millioner klik, hvilket er en høj standard sammenlignet med andre producenter. 

razer deathadder omron.JPG

En fed detalje ved Razer DeathAdder musen, som man kun kan være glad for, er den rene helstøbte overflade, hvor skidt har det svært ved at sætte sig da der ikke er mange revner og sprækker. Musen er dermed nem at rengøre på overfladen. 

Der er selvfølgelig også blevet tilføjet RGB belysning, som det hører sig til i alle moderne produkter. Og især på det punkt har Razer DeathAdder synligt forandret sig siden 2006, hvor belysningen startede med at være blå. Det efterhånden ikoniske grønt belyste Razer logo, kom først til i 2012 udgaven af DeathAdder musen. 

razer deathadder chroma.JPG

DeathAdder musen er gennem tiderne også udkommet i diverse licenserede udgaver. Blandt dem vil jeg personligt fremhæve Transformers 3: Dark of the Moon udgaverne. Ja du læste rigtigt, der er nemlig hele fire udgaver, som er gået fuldstændig under radaren hos undertegnede. Der drejer sig om fire farvetemaer for henholdsvis Optimus Prime, Bumblebee, Megatron og Shockwave. At jeg ikke har sådan et samlerobjekt stående på min hylde herhjemme, smerter en smule i mit hjerte. 

deathadder razer colur compare.JPG

Smag kan som udgangspunkt jo ikke diskuteres, og derfor er vurderingen også rent subjektiv. Min favorit udgave må dog være den sort, orange og hvide Overwatch udgave, det er bare et farvetema der ser skide godt ud i min optik. 

esport deathadder razer.JPG

Det punkt, som jeg personligt synes, at musen kan videreudvikles på, er uden tvivl på den trådløse front. Vi skriver 2019, hvor den trådløse teknologi bare er blevet god nok til gaming, og der er ingen undskyldning for ikke at hoppe med på bølgen. Kabler har altid været irriterende, hvilket er grunden til at mouse bungees eksisterer, så hvis muligheden er der for at fjerne kablet, skal man gøre det. Desuden kan Razer måske overveje, om det er muligt at reducere vægten på DeathAdder musen yderligere, måske ved at skære huller i toppen. For selvom musens 105 gram ikke er meget, så er der mus der vejer mindre, og her er der plads til forbedring, især til dem der foretrækker en letvægts mus. 

Til slut må man bare bukke og anerkende, at Razer med deres DeathAdder mus har skabt noget helt unikt. Jeg kan ikke komme i tanke om andre producenter der har formået at producere en gaming mus, der efter 13 år har beholdt dens oprindelige form, og har holdt populariteten i en sådan grad som Razer DeathAdder musen. Vi på Tweak tager hatten af for 10 millioner solgte eksemplarer af DeathAdder musen, og ønsker Razer stort tillykke. 


Powered by Froala Editor

Vores partnere