Mekaniske tastaturer til gaming: Kæmpe guide

tweak_dk_mekanisk_membran_03_intro_576px marts 2021
Er du gamer, er der stor sandsynlighed for du går i retning af mekaniske tastaturer, men ikke alle mekaniske tastaturer er ens, og derfor kan det endelige resultatet differerer sig en del. De leveres med forskellige switch-typer, layout og ikke mindst såkaldte keycaps. I denne vejledning kigger på de forskellige typer mekaniske tastaturer til spil og de forskellige typer switche, der får dem til at skille sig ud fra hinanden.

I denne vejledning vil vi ikke kun diskutere de forskellige switch-typer, der udgør størstedelen af de mekaniske tastaturer, men også deres egenskaber. Inden vi dykker dybt ned i en verden af mekaniske tastaturer til gaming, skal vi også se på nogle af alternativerne. Det inkluderer membrantastaturer, og hvorfor de dominerer forbrugertastaturlandskabet.

Vi har allerede være fordi mekaniske tastaturer flere gange – senest i vores Hvad er et mekanisk tastatur

Derfor løber vi "lidt" lettere henover denne område i denne guide.

Computertastaturer kan stort set klassificeres efter den switch teknologi, de bruger. Den mest populære type er membrantastaturer, der bruger membran switch teknologi i deres sammensætning. Andre typer tastaturer, der enten er i brug i dag eller har været i brug tidligere, inkluderer mekaniske tastaturer, dome-switch-tastaturer, scissor-switch-tastaturer, kapacitive tastaturer, buckling spring-tastaturer, hall-effect-tastaturer, laserprojektionstastaturer, chiclet-tastaturer, og mere.

Mange af ovenstående, vil sikkert lyde som en by i Rusland for de flere.


Membrantastaturer

Som det fremgår af deres navn, bruger membrantastaturer membran switche, som er trykpuder trykt på en flad og fleksibel overflade. Det er i modsætning til mekaniske tastaturer, som inkluderer separate, bevægelige dele for at aktivere et tastetryk. Der er to typer membrantastaturer, dvs. flat-panel og full travel. Mens førstnævnte er almindeligt i apparater som mikrobølgeovne og vaskemaskiner, er sidstnævnte den mest anvendte computertastaturteknologi.

tweak_dk_mekanisk_membran_01_membran_tvaersnit_wikipedia_576px marts 2021.jpg

Billede taget fra: http://en.wikipedia.org/wiki/Membrane_keyboard 

Full travel membrantastaturer fungerer ved elektrisk kontakt mellem tastaturet / switch-stemplet og de underliggende kredsløb, når du trykker på en tast. De tilbyder typisk meget lidt feedback og er ikke nær så behagelige at bruge som deres mekaniske kolleger. Imidlertid tegner de sig for langt størstedelen af forbrugertastaturer, der er i brug hjemme, kontorer, uddannelsesinstitutioner og stort set alle andre steder.


Mekaniske tastaturer

Med hensyn til mekaniske tastaturer inkluderer de separate mekaniske switche under hvert tastatur. Hver switch består af et ”hus”, en fjeder, en stilk og undertiden andre dele, såsom et separat taktilt blad eller en ”klik-bjælke”. Mekaniske switche findes i tre forskellige typer: Lineær, taktil og Clicky.

23_monteret_håndledsstøtte_gaming_tastaur_corsair_elgato_rgb_k95_pbt_XT 2021.jfifCorsair K95 RGB Platinum XT gaming: Læs testen HER

Når de aktiveres, giver mekaniske kontakter dig for det meste behagelig taktil feedback, så brugeren informeres om, at deres tastetryk er blevet registreret. Afhængigt af den anvendte teknologi kan tastetryk enten producere en kliklyd eller forblive lydløs. Begge disse typer har deres rimelige andel af tilhængere og modstandere på markedet.


Mekaniske tastaturer versus membrantastaturer: Hvad er forskellen?

Den største enkeltstående forskel mellem mekaniske og membrantastaturer er prisen. Membrantastaturer er billige at producere og billige at købe. Det gør dem til et oplagt valg for brugere, der ikke nødvendigvis har brug for den præcision, hastighed og taktile feedback, som mekaniske tastaturer leverer. Mens et mekanisk tastatur af høj kvalitet kan koste op mod 1500-2000 kroner, kan membrantastaturer (dem, der ofte kommer gratis med præ-konfigurerede computere) koste så lidt som 100-150 kroner i detailhandlen.

front_steelseries_apex_3_tastatur marts 2021.jpgSteelSeries Apex 3 Gaming Tastatur med membran: Læs testen HER

En anden vigtig forskel mellem mekaniske og membrantastaturer er lang levetid. Et typisk mekanisk tastatur kan håndtere op til 50 millioner klik pr. tast, hvor Cherry hævder op til 100 millioner aktiveringer for nogle af deres switches. Membranmodeller har derimod en tendens til at toppe omkring 10 millioner aktiveringer af en given tast/switch. Derudover kan mekaniske keys udskiftes en ad gangen, når de begynder at blive slidte, mens billige membrantastaturer er brug og smid ud, hvilket føjer til bunken af det globale e-affaldsproblem, der allerede er ude af kontrol.

Læs også en mere dybdegående artikel om forskellen mellem membran og mekaniske tastaturer


Typer af mekaniske tastatur switches

1. Lineære afbrydere leveres med ensartet modstand, hvilket betyder, at de føles på samme måde fra det tidspunkt, hvor en bruger initierer et tastetryk, indtil tasten er ude. Der er meget lidt taktil feedback og ingen støj, når du rammer aktiveringspunktet.

2. Taktile switches, tilbyder taktil feedback hver gang et tastetryk registreres. Det såkaldte 'bump' under et tastetryk er generelt lydløs, hvilket gør dem gode at bruge på kontorer, eller hvis du vil arbejde mens familien sover.

3. Clicky-switche giver ikke kun et mærkbart bump ved tastetryk, men tilbyder også et hørbart 'klik'. Den største fordel ved clicky-switches er, at du ikke behøver at presse tasten helt ned og kan frigive tasten med det samme, når du får feedback.


Producenter af mekaniske switche

Verdens mest ikoniske producent af mekaniske tastaturomskiftere er et tysk firma kaldet Cherry, der opfandt og populariserede de moderne mekaniske tastatur switche tilbage i 1980'erne. Andre virksomheder har siden også introduceret lignende teknologi i deres produkter efter udløbet af Cherrys patent på deres populære switche.

Virksomheder, der bruger deres egne mekaniske switchteknologier til deres tastaturer, inkluderer Razer, Logitech, Topre osv. I mellemtiden fremstiller virksomheder som Greetech og Kailh højkvalitets Cherry MX-stil switches til en langt lavere pris og er ekstremt populære i de mere budgetvenlige udgaver af tastaturer.

cherry-mx-switches producenter.jpg

Source: Cherry

Switche fra Greetech og Kailh bruges også ofte til at erstatte originale Cherry MX-switche i tastaturer. Dette fordi de praktisktalt ligner hinanden og føles identiske med originalerne. Med det sagt, forbliver Cherry MX-switche standardbæreren i segmentet, og de fleste pro-gamere sværger til brugen af Cherry MX-switche.’

Husk at deltage i vores KÆMPE GIVEAWAY. Klik på banneret herunder for flere detaljer. Find oversigten over præmier for marts

medlem af tweak.jpg


Forskellige typer Cherry MX-switche i gamingtastaturer

På forbrugertastaturer henvises der ofte til Cherry MX-switche ved hjælp af farven på den såkaldte ”key stem/stilkfarven”. Det gør det lettere at skelne typen og brugsscenariet. Virksomheden fremstiller alle tre typer switches, herunder lineær, taktil og clicky. Der er mildest talt et forvirrende udvalg af mekaniske tastatur switche i virksomhedens portefølje, hovedsagelig opkaldt efter stilkfarven. Her er de mest almindelige Cherry MX-switche.

Lineær

Rød - muligvis de mest populære mekaniske tastatur-switch. Cherry MX Red-switche har brug for 45cN kraft for at aktivere og er gode til både spil og skrivning. Sådan lyder Cherry MX Red switchen.

Silent Red - Almindelige MX Red-switches har allerede relativt lav støjniveau, men Silent Red-switchene sender støjen i bund, hvilket gør dem ideelle til kontormiljøer.

Speed Silver - Speed Silver-switches er lavet specielt til gamerne og har en meget kort vandring på kun 1,2 mm inden aktivering, hvilket betyder at de giver mulighed for lave reaktionstider og høje skiftfrekvenser. Ifølge Cherry er MX Speed Silver-switches 40% hurtigere end de almindelige Red-switches, og sådan lyder de.

Nature White - Cherry MX Nature White-switchene bruger den samme 55cN aktiveringskraft som Cherry's Brown-switches, men uden det klikbare, taktile bump.

Black - Cherry MX Blacks minder meget om Cherry MX Reds, men de kræver 60 cN operationskraft for at aktivere kontakten. Sådan lyder de

Silent Black - Disse er kontakter kommer med høj præcision og høj modstand, ligesom de almindelige sorte switche, men er mere lydløse end deres mere udbredte kolleger.

Lineær Grey - Også kendt som Cherry MX Dark Grey, dette er en ”stiv”, lineær switch i Cherry MX-familien. Denne bruges generelt til store taster, såsom mellemrum, i tastaturer med Cherry MX Black-switche.


Taktil/Tactile

Brown - Cherry MX Brown-switche er blandt de mest populære switches, der bruges i gamingtastaturer. MX Browns er taktile switche, der har brug for 55cN operationskraft og er blandt de støjsvage taktile switches i virksomhedens portefølje.

Clear - MX Clear ligner både den brune og den grå og har en driftskraft på 65 cN.

Tactile Grey - Cherry MX Grey er en let modificeret version af MX Brown. Tactile Grey giver mere mærkbar og lydløs feedback og kræver en øget aktiveringskraft på 80cN sammenlignet med den brune variant.


Clicky

Blue - Cherry MX Blue-kontakten giver mærkbar taktil og hørbar feedback. Kræver 60 cN operationskraft og afgiver en markant 'klik' -lyd ved tastetryksaktivering.

White - Cherry MX White er en mellemstiv, taktil, soft-click switch, der oprindeligt kom i en ikke-pigmenteret version kaldet ”Vintage Type A” White.

Green - MX Green-kontakten er en let modificeret version af MX Blue. Det er kendt for sine taktile og hørbare switch-lyd. MX Green tilbyder også en øget aktiveringskraft sammenlignet med den blå variant. Et tastetryk kræver 80cN operationskraft til aktivering, hvilket må siges at skille sig ud fra de andre. Sådan lyder Green

De fleste af disse switche kommer også i RGB-varianter, hvilket gør det samlede antal tilgængelige muligheder overvældende.

For mere information om Cherry MX-switche, og hvordan de adskiller sig fra hinanden, tjek firmaets officielle hjemmeside.

Cherry-MX-Switches.jpg
Source: Cherry


Se også denne dybdegående video om valg af switche:

Source: randomfrankp


Tastaturlayout

Bortset fra selve switchene er det vigtigste, der adskiller tastaturer, deres layout. Mens et typisk tastatur i fuld størrelse leveres med funktionstaster, et numerisk tastatur og piletaster, tilbyder forskellige producenter også mindre tastaturer med færre taster til forskellige formål. Det kunne være Corsair K65 RGB MINI - Mekanisk mini tastatur eller Cooler Master SK622

De mindste inkluderer et såkaldt 40% layout, hvor mange af tasterne tjener dobbelt formål. De har typisk brug for et ekstra tastetryk (som Shift eller Ctrl) i de fleste tilfælde, hvilket gør dem relativt upraktiske til daglig brug. Der er også et 60% -tastaturer, der leveres med et mere reguleringslayout minus en dedikeret piletastklynge, start / slut / side op og side ned eller funktionstaster. Endelig er der et 75% layout, der normalt inkluderer en særskilt funktionsrække.

Læste du også: Sådan bygger du et custom mekanisk tastatur

custum keyboard guide marts 2021.jpg

ducky tastatur marts 2021.jfif


En af de mest konventionelle små tastaturformfaktorer er TKL eller ”Ten Key-Less” tastatur, som tilbyder et standard tastaturlayout, men uden de ti taltaster til højre. TKL-tastaturlayout er et godt valg for de fleste gamere. Der er også nogle ikke-standardvariationer, hvoraf mange er engangsdesign eller limited edition-design fra boutiqueproducenter. Der findes mange underlige designs, herunder split-tastaturer, som ErgoDox EZ, der er vist nedenfor, alt sammen i ergonomiens omfavnelse. 


ErgoDox-EZ guide 2021.jpg


 

ABS vs PBT Keycaps

En af de største fordele ved mekaniske tastaturer er, at de kan tilpasses langt mere end alle andre tastaturtyper. Keycaps i mekaniske tastaturer kan ofte udskiftes. Det betyder, at brugerne kan bytte standardtastaturet til et andet sæt baseret på deres egen smag og strukturelle præference. Når du køber et nyt sæt keycaps til at erstatte default keycaps/tasterne på dit tastatur, er det eneste, du skal være opmærksom på, kompatibilitet.

mini_keyboard_extra_keycaps_one_2_mini marts 2021.jpg

Yderligere er PBT (polybutylentereftalat) og ABS (acrylonitrilbutadienstyren) de to almindelige materialer, der anvendes til fremstilling af keycaps. Mens ABS-plastnøgler er ret billige og mest almindeligt anvendte i nutidens mekaniske tastaturer, er PBT-keycaps af højere kvalitet og er normalt dyrere. Årsagen til, at PBT vinder anerkendelse, er også, at de er mere hårdføre og slides mindre over tid sammenlignet med ABS-keys.

Betyder det, at du altid skal vælge PBT over ABS? Slet ikke. ABS er stadig et af de mest anvendte materialer til fremstilling af keycaps. Det tyske firma GMK electronic design, er en af de største producenter af keycaps, og de høster stor anderkendelse hos brugerne.


Nøglefaktorer at overveje, når du køber mekaniske tastaturer til gaming

De vigtigste ting at overveje, når du køber et mekanisk tastatur til spil, er din taktile præference og primære brug. Andre ting at overveje er miljøet, mens du bruger tastaturet, din håndstørrelse og typografi.


Håndstørrelse og skrivestil

Størrelsen på din hånd og ikke mindst typografi vil også spille en rolle i beslutningen om, hvilken type kontakter du vælger. Da folk med større hænder måske har tendens til flere tastefejl, anbefales det, at denne målgruppe bruger switche med høje aktiveringspunkter (længere tastetryk for at registrere hvert tryk) og kraftigere aktiveringskraft. Disse to faktorer vil gøre det lidt sværere at aktivere et tastetryk, og dermed hjælpe dig med at undgå fejl, hvis dine hænder er større end gennemsnittet.

Læs vores mange tests af mekaniske tastaturer


De afsluttende ord…

Mekaniske tastaturer tilbyder et forbedret niveau af feedback og performance, hvilket ikke er muligt med nogen anden type tastaturer, der er tilgængelige på markedet i dag. Selvom mekaniske udgaver er dyrere end standardtastaturer, får du den bedste tilgængelige teknologi til næsten alle former for brugsscenarier, forudsat at du ved hvad du vil have.

Hvilken type mekanisk tastatur bruger du? Hvad er din yndlings type switch? Lad os høre fra dig i kommentarfeltet.

Vores partnere